Започнахме да се борим за истината отново, писали сме до Апелативния съд в Бургас, до прокуратурата. Засега отговорът е отрицателен. Според прокурора и следователят – всичко е изрядно, не е имало лоши пътища, не е имало повредени или стари коли. Правда няма, няма кой да обърне внимание. Това каза в предаването „Часът на Милен Цветков“ Васил Миланов – баща на полицай Асен Асенов, загинал при жестоката катастрофа край Горно Ябълково, община Средец, преди 3 години. На 26-ти декември 2014-та година Асенов, прибираше от границата дежурната смяна свои колеги, когато камионът, с който се придвижваха, падна в дълбоко около 5 метра дере.

Припомняме, че 34-годишният Асенов е от Свищов и беше командирован да пази границата. На 6-ти февруари т.г. излиза определение на Бургаския окръжен съд, от което става ясно, че на 3-ти юли 2017-та година Окръжна прокуратура е прекралита досъдебното производство по случая, водено срещу неизвестен извършител. Родителите на Асенов са обжалвали това постановление, като са посочили, че има съществени нарушения в хода на досъдебното производство, не били изяснени важни обстоятелства във връзка с настъпилия инцидент и смъртта на граничния полицай. Те настоявали за справедливо решение. С определението от 6-ти февруари т.г. Окръжният съд оставя без уважение жалбата на родителите и прекратява съдебното производство.

Родителите, които са от свищовското село Ореш, имат свое обяснение за случилото се и не могат да се примирят, че няма виновни за смъртта на сина им.

„Причината не се споменава никъде, но аз като родител знам какво се е случило. Синът ми изкарва смяна, прибира се и веднага след това го викат обратно. В 22 часа го викат, защото на една от колите, която е превозвала другата смяна, е свършило горивото. При лоши атмосферни усилия, колата се е обърнала. Искахме среща с прокурора, не ни допуснаха. Отвсякъде сме отразяни. Камионът може да вози дървета, но не и хора. Ние го пратихме сина ни да служи, а той си дойде тук с четири дъски“, със сълзи на очи каза бащата Васил Миланов в ефира на Нова тв.

Адвокатът на семейството Йордан Минчев смята, че следствието не е минало нормално.

„В самото начало всичко беше обнадеждаващо. Различни инстанции, началници даваха указания и сочеха къде да се търсят пропуските. През миналата година следователят извика родителите и мен, за да ни даде материалите. Още тогава разбрах, че делото върви към приключване и че няма виновно лице за настъпилия резулттат. Веднага написах молба до окръжния прокурор с 6 искания за допълнителни следствени действия. Отговорът беше, че молбата не е основателна. Освен камионът, който е бил приспосбовен за превоз на пътници, има още един автомобил със същата дейност – превоз на други групи гранични полицаи от Горно Ябълково към Средец. Този автомобил е тръгнал към Горно Ябълково, за да остави една група, а оттам да вземе другата смяна, която да върне в Средец. Да, но се оказва, че товарният автомобил е без гориво. Аз поставих въпроса кой, на какво основание и защо пусна товарният автомобил без гориво за връщане? Ако бяха спазени условията на военните правилници и на Закона за движене на пътищата, той трябваше да бъде проверен. Ако той имаше гориво за връщане, щеше да си прибере групата и нямаше синът на пострадалите да отиде втори път, за да вземе другите. Две експертизи изтъкват лошите пътни и метереолигчини условия, които са напълнили дерето. Последното, което за мен е невероятно, е, че излезе, че виновен е самият пострадал. И в какво се състои вината? Според един от свидетелите, който пътувал в кабината, забелязал, че водачът си бил наклонил лицето към уредите на таблото и това предполагало да е задрямал.“, каза адвокат Минчев.