Изминалите 12 месеца подложиха Бургас на много изпитания. Природните бедствия изгориха къщи, заляха с кал и отнесоха животи. Освен болката, която причининиха, те обединиха бургазлии и показаха, че заедно можем да сме по-силни.Трагедията, която потопа предизвика на 24-ти сещу 25-ти октомври отне 5 човешки живота.

Над 100 бяха наводнените къщи в Равнец, над 60 в село Ливада, толкова бяха и в Полски извор, а пострадалите къщи в село Черни връх бяха десетки.

Поклон за героите, които се притекоха на помощ

Една от най-големите драми се разигра именно в Черни връх, където водата буквално отнесе дома на Димитър и Стоянка. Мъжът се крепеше часове на отломки, а лекарите се бориха дни наред за живота му. За жалост безуспешно. От Стоянка нямаше и помен, затова дъщерите й призоваха в социалните мрежи за помощ и включване в акцията по намирането й. Тук бургазлии показаха, че са единни в нещастието. Десетки граждани, някои дошли и от съседни области, редом с полицаи, пожарникари и водолази претърсваха Мандренското езеро с дни.

Те носиха собствено оборудване – надуваеми лодки и дори бяха дошли с децата си, които искаха да помогнат. Сред лицата разпознахме известни общественици, които избягваха публичността и не се снимаха пред камери и фотоапарати. На шестия ден от търсенето тялото на Стоянка беше намерено затрупано под строителни отпадъци, в района на Димчево. Трагедията беше огромна, но в нея дъщерите на Стоянка и Димитър не бяха сами, те имаха подкрепата на бургазлии.

„Още 2 звездички блеснаха на небето, още 2 ангела поеха грижата за нас от Рая. Знам, че ще се срещнем и ще бъдем пак заедно, в един по-добър свят. Вървете там, ръка за ръка, както и живяхте, в радост и мъка, един до друг, завинаги“, сбогуваха се потъналите в мъка дъщери на загиналите съпрузи. Жените благодариха на всички, които се включиха в акцията.

А фразата животът продължава роди нови герои. Тези, които помогнаха калта да бъде отмита от улиците и живота на пострадалите, заслужават уважение. Сред тях са Пламен Карашев, Стефан Петров, Георги Стоянов, Кирил Чайков и още момичета и момчета от ОЗБГ, които зарязаха работата си в Бургас и дни наред се отдадоха в помощ на пострадалите.

Тези момчета познаваха всички жители на Ливада, дори знаеха имената на домашните им любимци. Те не само изринаха черната кал от домовете и сърцата на пострадалите, но им помогаха с дарения седмици наред. Наш екип прекара един ден с тях и стана свидетел как смелите мъже обикаляха от къща на къща и предлагаха на хората шкафове, легла, дюшеци, санитарни препарати и всичко необходимо. А стопаните на къщите ги приемаха с усмивка и благодарност. Заради своето добро сърце, Пламен Карашев получи и наградата „Бург на годината”. Архитект Емил Бурулянов се отказа от връчения му приз и обяви, че иска да го предаде на Пламен Карашев, заради реакцията му при бедствията.

Навръх 6-ти декември още един смел мъж получи признание. Това бе Николай Танев, който благодарение на доброто си сърце и уменията си по гмуркане и подводен риболов, спаси от удавяне 74-годишния Кольо Луков в село Равнец. На Никулден Танев бе удостоен с почетна значка от кмета на Бургас Димитър Николов.

Героичните му действия показват размера на бедствието.

В ранните часове на 25-ти октомври в голяма част от домовете в селото навлиза вода с височина до 1,5 метра, която създава реална опасност за живота и здравето на жителите, особено на тези в пределна възраст и хора с трайни увреждания. Кольо Луков е във влошено здравословно състояние, затова без да губи време Николай облича водолазния си костюм и се насочва към тези, които няма как да се спасят от водния капан сами.

Сред героите бе и кметът на Камено Жельо Вардунски, който се сля със своите съграждани и бе неотлъчно до тях, поддържайки и връзка с всички институции, грижейки се къщите и инфраструктурата в засегантите села да бъде възстановена максимално бързо.

Поклон и пред всички, които дариха средства за пострадалите при наводненията, онези, които помогнаха с труд и срещнаха очи в очи чуждата болка, за да я направят по-лека. Много имена на хора, оказали помощ, рискувайки собствения си живот, сред които полицаи, спасители, пожарникари, кметове на населени места – вероятно ще останат неизвестни публично. Ясно е обаче, че без тяхната навременна намеса Бургаска област нямаше да излезе бързо от критичното състояни

2017-та бе годината, в която Бургас пострада от вода и огън

През лятото станахме свидетели на огромни пожари.

Хората от бургаските села Изворище, Миролбово, както и на квартал Банево дълго ще помнят огнения месец август. Истинският ад беше между Изворище и Миролюбово на 5-ти август, в чието гасене се включи дори хеликоптер на Военновъздушните сили, цялата налична техника на Бургаската пожарна беше на място, а Бургас обяви частично бедствено положение. Десетки тонове вода бяха използвани за потушаване на огнения ад.

Пожарите бяха наистина много и на моменти изглеждаше невъзможно да изгаснат. Признание заслужават смелите огнеборци, както и добролческите отряди. Сред доброволците бе и Валентин Тодоров, борил се с огненатата стихия край Изворище. Валентин е пожарникар от 30 години, а в момента работи в „Лукойл Нефтохим”. Той бе награден с приза доброволец на годината.

Сред героите на Бургас има жени и деца, спасявали хора при нещастни случаи и криминални прояви

През юни 19-годишната Жени се гмурна в 3-метрови вълни и спаси 14-годишно момче от удавяне в морето на Бургас. Жени Райкова, която е възпитаничка на Немската гимназия в града, дни след завършването си застава на спасителския пост на плажа.

Инцидентът обаче става на неохраняем плаж, когато момичето не е било на работа. Тя чула виковете за помощ след края на работния си ден докато се прибирала към дома си. И веднага помогнала. Жени бе наградена от кмета на Бургас.

Отличия получиха и смелите ученици от Търговската гимназия Красен Димитров, Юмет Сатаджъ и Лъчезар Лалев, загасили горящ автомобил в голямото междучасие до своето училище.

"Часът тъкмо беше свършил и разговаряхме с класната в междучасието, когато видях през прозореца, че един автомобил се е запалил на пътя. Веднага слязох при портиера, за да поискам пожарогасител. Той се обади на домакинката, която ни го даде. Аз отидох на улицата при горящия автомобил, с мен дойде и Лъчезар. Един шофьор на автобус беше отбил и вече гасеше, когато отидохме. На място дойде и пожарна, както и полиция", разказва за инцидента 16-годишния Красен пред репортер на БургасИнфо.

Младият мъж, който е от Айтос, мечтае да стане пожарникар. В родния си град той членува в клуб "Млад огнеборец", където е придобил знания какво да прави в подобни ситуации.

Човешката природа обаче също като наводненията и пожарите е трудно предсказуема. И, когато някой кривне от пътя, е добре да бъде хванат.

Навръх 8-ми март двама смели младежи се държаха мъжки и помогнаха на жена в беда. Учениците Юрий Атанасов и Никита Соловьов подгониха крадец и върнаха чантата на жена.

Двамата заедно тренират кудо и на 8-ми март се разхождали, както правят всяка вечер.

„Когато минавахме край сградата на Бюрото по труда, чухме жена да вика. Обърнахме се и забелязахме да бяга мъж. Веднага хукнахме след него. Малко по-късно един друг мъж ни показа, че крадецът се е скрил под сребрист джип. Застанахме до колата, хванах го за шията и го измъкнах. Веднага му казах да върне всичко, което е взел от жената. Измъкнахме чантата и заедно с приятеля ми я върнахме на собственичката й. После разказахме всичко в Пето РУП“, довери Никита пред БургасИНФО. Младежите получиха почетни значки от кмета Димитър Николов за смелата си постъпка.

Така жителите на Бургас показаха, че дори през изпитания от огън, вода и несправедливост могат да са силни, ако са обединени и ако добротата, безкористността и доблестта живеят в сърцата им.