Членове на Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ), Константин Бачийски и инж. Николов направиха проверка на окислителните езера в "Меден рудник", след като миналата седмица на общински съветници от НФСБ и СЕК ги посочиха за екологична язва . От ОЗБГ разпространиха снимки и видео на окислителните езера в Бургас. Те се намират в местността Пода, която е близо до град Бургас. В тази местност са изхвърлени десетки хиляди тона отрови, които се твърди, че са причина за респираторни заболявания на стотици, че може и на хиляди деца. Отровите са били изхвърляни в продължение на години, съобщиха от ОЗБГ. Действията им са във връзка със сигнала на екс общинския съветник, който е бивш ръководен кадър на "Нефтохим" Николов, за който BurgasInfo.com съобщи (еиж ТУК).

Според тях проблемите, които създават тези отрови са няколко: те проникват в почвата и подпочвените води, и се разпространяват. Последиците са фатални за флора и фауна; изпаряват се във въздуха, вятърът духа изпаренията към града и е налице тровене на бургазлии, придружено с отвратителна миризма, достигат и до морето, отново с фатални последици за флора и фауна.

"Разказаха ни, че през седмицата има камиони, които идват и изхвърлят боклуци в едно от по-малките езера. Пречиствателната станция не работи и не би трябвало да се изхвърлят отровите, но се оказва, че не е така. Тровенето продължава, продължава и институционалното безхаберие. Ние, обществото, трябва да вземем мерки, за да спрем това тровене. Последиците са за всички нас: ние дишаме този въздух, ние се разхождаме в природата, нашите деца също. От нас зависи как ще се справим с огромния проблем!", казаха от ОЗБГ.

НФСБ и СЕК сочат екологична язва в Бургас, искат проверка на окислителните езера в „Меден рудник“

Вероятно една от причините град Бургас да е потънал в задушлива миризма през малките часове на денонощието са тези езера. Малкото езеро, което се вижда на клипа, според инж. Николов, е резултат от голямото. Тоест, отровите от голямото избиват през почвата и се е получило малкото езеро.

"Проблемът е огромен и може да доведе до екокатастрофа, ако вече няма такава. Ще бъдат алармирани институции, хора, медии и обществото. Не трябва ад позволяваме на шепа хора да се разпореждат със здравето на стотици хиляди", добавят още от ОЗБГ.