„Кроношпан“: Пренареждане на склад за дървесина е причината за прахови частици във въздуха, няма задушливи газове

 „Кроношпан“: Пренареждане на склад за дървесина е причината за прахови частици във въздуха, няма задушливи газове

Общество 637 0

Вътрешно проучване на „Кроношпан“ е установило, че причината за краткосрочното увеличаване на съдържанието на праховите частици в зоната около склада за дървесина на открито е „ротирането“, т.е пренареждането на количествата дървесина от площадката, съобщиха от фирмата. Повод за позицията на дружеството са жалби на бургазлии за прахови частици в района и проведените проверки от страна на РИОСВ. Ето и становището на „Кроношпан“:

Във връзка с обявените от страна на РИОСВ Бургас резултати от проведени извънредни контролни проверки, свързани със сигнали за „запрашаване и изпускане на задушливи газове от дейността на дружеството“, бихме искали да направим следното уточнение.

Няма дейност или технология на територията на производствената база на „Кроношпан“ в Бургас, които да водят до изпускане на задушливи газове. Електростатичният филтър за мокра очистка на газовете свежда такава вероятност до нула и многобройните проверки през годините доказват този факт. Готови сме да окажем съдействаме за нови проверки.

Наше вътрешно проучване установи, че причината за краткосрочното увеличаване на съдържанието на праховите частици в зоната около склада за дървесина на открито е „ротирането“, т.е пренареждането на количествата дървесина от площадката. В тази площадка през зимата се бяха натрупали повишени количества от суровина и в момента, в който започна тяхното транспортиране към производствените линии, се появи проблемът със запрашаването.

Дървесината вече е пренаредена и няма никакви отклонения от нормите за запрашеност на въздуха.

Предприети са допълнителни мерки за поддържане на дървесната площадка в състояние, което да сведе до минимум възможностите за отклонение от нормите за запрашеност при извършване на обичайната дейност в района на склада за дървесина на открито.

Етикети: Кроношпан, мерки, прахови частици, въздух, проверки

коментари

0

Burgasinfo не носи отговорност за съдържанието на коментарите, разположени от потребители под новините в новинарския сайт www.burgasinfo.com