От 24.02.2017 г. Бургас ще се сдобие с три нови линии. Тъй като всяка промяна може да е объркваща за някои граждани, „Бургасбус“ ще постави на повечето по-големи спирки подробна информация за на новите Б11, Б12 и 9. Също така персоналът в автобусите ще раздава флаери с информация за промените.

Подробна информация за маршрутите и разписанията на новите линии можете да получите и на сайта на „Бургасбус“(www.burgasbus.info), както и на официалния профил на предприятието във Facebook (https://www.facebook.com/BurgasBus/?fref=nf), където изключително лесно можете да се свържете с представител на фирмата.

Това ще бъде последната от сериите промени по транспортната схема, която беше въведена на 26 ноември 2016-та. Нововъведенията са направени след тримесечно наблюдение и са съобразени максимално с нуждите на гражданите и техническата възможност на фирмата.

Наименованията на новите маршрути са Б11, Б12 и 9. Те ще свързват най-големия комплекс на града - „Меден рудник“ с „Изгрев“ и „Славейков“. Линиите са създадени след серия от разговори с гражданите на „Меден рудник“ и са съобразени с предложенията, които „Бургасбус“ получи след въвеждането на новата транспортна схема.

Новите линии Б11 и Б12 ще заменят досегашните 11А и 12А, които ще спрат да се изпълняват. Нововъведенията са създадени така, че да допълват Бързата линия, а освен това, ще наситят с превозни средства местата, където имаше нужда от намаляне на интервала между автобусите. Не на последно място, новите линии ще дадат и алтернатива за маршрутите, където към момента липсват валидатори в транспортните средства.

Линия Б11 ще минава през улица „Въстаническа“, през булевард „Захари Стоянов“, а след като излезе от комплекс „Меден рудник“ ще минава през „Индустриална“, за разлика от бързата линия, която минава по околовръстния път. Важно уточнение, което трябва да направим е, че Б11 и Б12 ще използват старите спирки на терминал Юг и няма да влиза в отбивката преди терминала. Пътят на автобус Б11 продължава по булевард „Демокрация“ и стига до Терминал Изгрев през улица „Петко Задгорски“. Така ще свързва Зона Б на „Меден рудник“ с комплекс „Изгрев“.

Линия Б12 ще покрива Зона А на комплекса и ще я свързва с комплекс Славейков. Автобусът отново ще преминава през улица „Индустриалана“ и булевард „Демокрация“, но на кръговото в комплекс „Зорница“ ще продължава към булевард „Проф. Яким Якимов“ и Терминал „Славейков“.

Последната нова линия, която ще бъде въведена от 24.02.2017 г. е новата линия 9, която ще свързва „Меден Рудник“ с комплекс „Славейков“. Тя ще е оптимизирана комбинация от линиите 91 и 92, които ще преустановят пътуването си. Тя ще запази възможността на пътниците от всички зони в ж.к. Меден Рудник да направят връзка с центъра на града, както и с площад „Трапезица“ и автогара „Запад“. Тези, които до сега използваха спирките по улица „Гладстон“ и „Сан Стефано“ ще видят алтернатива в спирките по булевард „Христо Ботев“.

Докато новите линии бъдат въведени в цялостната система, информацията на таблата в автобусите е възможно да дава грешки, за което предварително се извиняваме.

Маршрутна промяна ще получи и обслужващата Меден Рудник линия 9а.

Всички промени, направени досега по новата транспортна схема целят улесняване на пътуванията и свеждане до минимум прекачванията на пътниците.