Богоявленската традиция за спасяване на светия кръст събра стотици созополчани на Централния плаж, където най-големите куражлии в града получиха благословията на отец Иван.

Ледено студените вълни погълнаха кръста, хвърлен от отец Иван и най-бързите плувци стигнаха до него. Високите двуметрови вълни не попречиха на плувците, като най-бърз се оказа 23 годишният Щилян Асенов. Той спаси кръста в бурното море и гордо го вдигна над главата си, посрещнат от бурните аплодисменти на присъстващите на ритуала. По традиция, позната само в Созопол , кръстът бе разчупен на две и второто парче бе хвърлено още по- навътре сред пенливите вълни. Последва ново гмуркане на участниците и късметлията се оказа треньор по плуване, созополчанина Калоан Николов.

Победителите и всичките 16 смелчаци бяха поздравени от зам.кмета на община Созопол Катя Стоянова и получиха парична награда. Въпреки студеното време младежите позираха за снимки със свои близки и споделяха радостта си от преживянато. Спасителят на кръста Щилян Асенов участва за втори път в ритуала на Богоявление и бе много щастлив,че именно той спаси Светия кръст. „Участвам с удоволствие и се гмурнах за здраве”,сподели победителят. Подгласникът му Калоян Николов участва за пети път в ритуала и сподели, че опитът му като плувец му е помогнал, за да открие парчето от кръста, хвърлено много навътре в морето.

Традицията за чупене на кръста е уникална и се спазва единствено в Созопол.Тя идва от далечните години назад във времето, когато морето в близост до брега е било замръзнало. При хвърлянето, дървеният кръст попада върху парче лед и се чупи на две. Парчетата са спасени от двама участници в ритуала и оттогава созополчани уникалната за страната традиция. „ Така здравето стига до повече хора”, пък е мнението на Калоян Николов за созополската традиция.

Богоявление започна в 8.30 ч. със празнична света литургия, отслужена от отец Иван и отец Димитър в църквата „Св. Георги Победоносец”. Литийното шествие, предвождано от отец Иван и отец Димитър, потегли от църквата под празничните звуци на камбаните и продължи през целия град като бе посрещнато от стотици жители и гости на Созопол на морския бряг, които присъстваха на ритуалното хвърляне на кръста в морето.

По същото време се проведе и ритуалът по спасяване на кръста в Черноморец. След празничната служба в църквата „Свети Никола” шествие от жители и смелчаците, решили да спасяват кръста стигна до централния плаж на града. Десетина ергени от Черноморец благословени от отец Стилян се хвърлиха в морето, но късмета бе с Радостин Русев Петров, който пръв намери кръста сред вълните. Победителят и останалите участници в ритуала бяха поздравени и наградени от кмета на Черноморец Добри Добрев.