Така събитието по посещаемост се доближава към предпандемични времена, но е далече от очакваните от организаторите 250 000 участници.

Участници са споделили пред агенцията, че е важно да се покаже, че има "толкова много хора, които искат да получат равни права за гей общността и че всъщност сме равни".

Кметът на Тел Авив Рон Хулдай отбеляза, че докато членовете на ЛГБТК+ общността в Израел все още продължават да се "изправят пред препятствия", положението им все пак се подобрява с годините.

"Конверсионната терапия (терапия, която има за цел промяна на сексуалната ориентация - бел. ред.) беше напълно забранена, гейовете вече могат да даряват кръв, а сурогатното майчинство за еднополовите двойки вече е легализирано", каза Хулдай при откриването на парада.

"Тел Авив винаги е бил и винаги ще бъде приветлив дом за всички транс хора, лесбийки, гей мъже, странни хора и небинарни хора", каза той. "Тук те винаги ще имат значение, тук винаги са добре дошли."

Посетителите на парада през 2019 г. бяха около 250 000, докато миналата година около 100 000 участваха в първото събитие на Прайд в града след пандемията Covid-19.

Някои членове на ЛГБТК+ общността обвиняват израелските власти в използване на тяхната кауза в опит да придадат либерален имидж, опетнен от израелската окупация на палестински територии.

Консервативният Йерусалим проведе малък Прайд марш миналата седмица при засилена охрана.

Израел има най-толерантното отношение към хомосексуалността в Близкия изток, с голямата и влиятелна гей общност, особено в Тел Авив.

Трябва да се отбележи обаче, че през години са се случвали и нападения.

Събитие на Прайд през 2015 г. в Йерусалим завърши с трагедия, когато ултраортодоксален евреин намушка до смърт 16-годишно момиче и рани няколко други.