За удобство на пациентките от „ЛИНА” предлагат както самостоятелно изследване на течно-базирана цитонамазка, така и анализ на различни типове човешки папилома вирус (HPV) от същата проба.

Течната цитология има редица предимства пред обикновената цитонамазка и е считана като един от най-надеждните скрининги срещу рака на маточната шийка. В лабораторията методът се прилага вече седма година.

Къде се изследват пробите?

Пробите се изследват на място от специалистите на „ЛИНА”, която на практика е най-голямата генетична лаборатория в Югоизточна България. В областта на женското и мъжкото здраве, тя предлага голям спектър ДНК изследвания за полово-преносими заболявания, като постоянно въвежда нови тестове и апаратура.

Само тук можете да говорите с лекаря, извършил изследването

Екипът на генетичната лаборатория на „ЛИНА” включва: цитохистопатолози, вирусолог, микробиолози, молекулярни биолози и специализант по медицинска генетика. Опитните цитохистопатолози са анализирали десетки хиляди намазки в кариерите си и държат резултатите да съдържат подробна и полезна информация за пациентките. При нужда лекарите могат да помогнат и с консултация по резултати от „ЛИНА”.

Кога да посетите гинеколога си за намазка?

Препоръчително е това да става около 7-10 ден от цикъла, веднага след менструация. Дните от цикъла се броят като 1 ден е денят на започналата менструация. Не препоръчваме вземане на проба скоро след полов акт (48 часа), при инфекция или обилно течение.

Къде да донесете пробата?

След като Вашият гинеколог Ви вземе проба, е необходимо да ни я донесете за анализ на някой следните адреси: https://bit.ly/3qbZzVe

Пробите за течно-базирана цитонамазка се вземат със специална четчица и се съхраняват в специално контейнерче.

Кога ще е готов резултатът?

Резултатът е готов обичайно за 2 работни дни за течно-базирана цитонамазка и до 7 работни дни, ако е в комбинация с ДНК диагностика на човешки пaпилома вирус (HPV).

Какво означават различните групи?

В лаборатория „ЛИНА” използваме класификация по Сент Гален. РАР I група намазка е идеалната намазка, взета в правилното време на цикъла, без никакви реакции на клетките. При полово активни жени, използващи тампони, такава намазка е рядко срещана. РАР II група е най-честата находка. Всяка II група (РАР II А, В или С) е обичайна нормална находка, която не е притеснителна. III A група е гранично състояние, което може да се дължи на много причини и иска допълнително изясняване. Сериозни промени предполагат групите III B, IV и V. Те са алармиращ сигнал и при тях са необходими допълнителни изследвания.

Кога е препоръчителна ДНК диагностика на HPV?

С човешки папилома вирус (HPV) се заразяват много от сексуално активните жени. Имунната система на жената обикновено се справя сама за 6-24 месеца. На течно-базирана проба особено добре се виждат промените, които настъпват след вирусна инвазия. За по- голяма прецизност е препоръчително да се направи ДНК вирусна диагностика за високо рискови щамове. Жените се проследяват и ако е необходимо се изписват лекарства за подпомагане на организма в борбата с вируса.

Кой пакет да избера?

В „ЛИНА” цената на течно-базираната цитонамазка към момента е 33 лв. Течно-базирана цитология + HPV (високорискови типове - скрининг) е на цена от 86 лв., а течно-базирана цитология + HPV (високорискови типове - генотипиране) е на цена от 108 лв. Последното изследване открива 12 типа HPV, причиняващи 90% от цервикалните карциноми.

Всички комбинации на течно-базирана цитонамазка с различни типове HPV, които „ЛИНА” предлага, можете да откриете тук: https://bit.ly/3l9pnjZ