Украйна и Словакия ще модернизират ядрените си централи

img

Украйна ще модернизира всичките си ядрени електроцентрали. Това трябва да стане в период до 5 години.

Новината идва от прессъобщение на държавното предприятие "Енергоатом". От съобщението става ясно, че "Енергоатом" и "Турбоатом" (също украинско държавно предприятие) са подписали план за модернизация на украинските ядрени мощности.

Програмата за модернизация предвижда да се подменят 8 кондензатора на турбините на атомните енергоблокове. След подмяната на кондензаторите капацитетът на ядрените централи в страната ще се увеличи с 400 мегавата.

Обновяването ще струва на Украйна 6 милиарда гривни, равняващи се на около 240 милиона щатски долара, пише руската агенция Regnum.

От съобщение на "Енергоатом" става ясно още, че държавата възнамерява да купува ядрено гориво от канадската компания Cameco Corporation.

Междувременно Словения също категорично планира да произвежда повече електроенергия от ядрени мощности. Въпреки критиките и недоволството на Австрия, страната твърдо се придържа към плановете си за разширяването на ЯЕЦ "Кръшко" чрез изграждането на нов втори енергоблок.

Според премиера на страната Марян Шарец ако Австрия "се окаже на тъмно, никой няма да пита откъде е токът, а просто ще се радва, че го има". Той акцентира върху необходимостта да се използват всички възобновяеми енергийни източници.

Ядрената централа в Кръшко се управлява съвместно от Словения и Хърватия. Тя произвежда електричество от 1983 година и по план трябва да затвори през 2023 година. Въпреки това е възможно експлоатационният срок на централата да бъде удължен до 2043 година

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка