Създаването на Югоизточен иновационен център по генетика и биотехнологии се оказа най-важната докладна записка на днешната сесия на Общинския съвет. Кметът Димитър Николов призова съветниците да подкрепят докладната.

„Ако имахме опция да кандидатсваме по толкова мощен научен проект преди година, си мисля, че нямаше да имаме възможност. Товага нямахме Медицински факултет и ръководство на факултета. А днес сред нас е доц. Цветан Велинов – един от тримата най-добри генетици в страната и ректор на факултета“, заяви кметът Димитър Николов.

Според градоначалника Николов първата полза от генетичната лаборатория е персонилизираната медицина. Чрез високите технологии и изследване на генома на човешкото тяло достъпът до качествена диагностика и лечение на социално значимите заболявания ще става по-успешно.

„Болестите на кръвообращението са водещи като причина за смъртност, а вторите са онкологичните заболявания. В момента сме в процес на изграждане на сериозен Център по диагностика на онко заболявания, изграждаме и позитронно-емисионен томограф. Това ще подобри диагностицирането на тези тежки заболявания в региона. Когато това се съчетае с високотехнологично изследване, това ще увеличи ефективността по терапията на тези заболявания. Община Бургас до този момент е инвестирала най-много собствени средства в ин витро програми, знаете колко млади семейства изпитват сериозни проблеми по отношение сдобиването с поколение. Тази лаборатория ще подорби възможността на младите двойки да се сдобиват с поколение. Собствените инвестиции на Община Бургас в ин витро програми са повече от 1 милион лева. В новия бюджет предвиждаме средства да дофинансираме тази програма“, заяви Николов.

Кметът заяви, че за първи път на място в Бургас ще бъдат привлечени млади учени биолози, които ще правят сериозни генетични изследвания тук.

„Така ние ще можем да създадем бургаска школа. Младите медици, котио следват в Бургас, ще могат да специализират тук. Аз съм убеден, че гледайки в бъдещо на медицината това е персонализирана медицина. Чрез новите технологии и намиране на най-добри терапии, намаляваме ресурса за лечени, скъсяваме срока и правим лечението по-ефективно. Бургас ще бъде новатор. Това е проект важен за целия Югоизточен регион“, заяви Николов.

След това той даде думата на доц. Цветан Велинов, за да обясни повече за генетичната лаборатория.

В проекта като партньор участва и единствената медицинска лаборатория, която извършва ДНК анализи в Бургас - медицинска лаборатория "ЛИНА". Партньори в Сдружението са Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, както и лечебни заведения, регистрирани на територията на община Бургас - МБАЛ „Лайф Хоспитал“ ЕООД и МБАЛ „Д-р Маджуров“ ООД. УМБАЛ Бургас не участва, защото не отговаря на важни европейски изисквания, за да участва в подобен голям проект. Това обаче е само на ниво лечебни заведения, като пациентите на всички болници в региона ще могат да използват лабораторията.