Бъдещето на старото военно летище в Равнец край Бургас разгорещи Общинския съвет в Бургас по време на обсъждането на докладната записка, внесена от кмета Димитър Николов за приемането н Подробен устройствен план за тази зона. Основният спор, поставен от общинските съветници беше дали тя да бъде Инудстриална зона или да се развива като летище.

Общинският съветник Константин Бачийски беше един от основните оратори по темата, като настояваше да се запазят летателните полета.

Призовавам докладната записка да бъде оттеглена, готов съм да помогна да решим този проблем, да направим Индустриална зона, но да запазим възможността да развиваме Летище, призова той.

Да се запазят леталните възмоности на двете писти, поиска и общинският съветник Кирил Петков.

Бяха направени предложения да се извикат специалисти, работели по летището в Гибралтар, на което имало дори светофари, а докладната записка на кмета Николов да бъде оттеглена и разгледана или на следващата сесия, или дори от следващия Общинския съвет.

„По протежение на пистите няма предвидено застрояване. Пистите могат да бъдат използвани, когато това летище бъде летище. Заазването им дава възможност да бъдат използвани за транспортни дейности“, поясни главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева.

Припомняме, че Община Бургас изготви проект на подробен устройствен план за изграждане на индустриална зона, който е съгласуван с експлоатационните дружества и с него се обособяват урегулирани поземлени имоти за чисти производства и високотехнологични обекти. В територията е предвидена възможност за изграждане на общежития за работещите, детска градина, обслужваща зона с паркинг и търговски обекти, зона за спорт и отдих. Целта е да се осигури привлекателна среда за труд, бърз достъп от дома до работното място и социално обслужване. В планировката е осигурена възможност за транспортен достъп и захранване с мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура. Зоната има потенциал да се оформи като съвременен индустриално-логистичен парк. Тя е с внушителния размер от над 3000 декара и осигурява перспектива за развитие с хоризонт двадесет и повече години напред във времето.

Днес темата разбуни духовете. След края на дебатите кметът Димитър Николов каза, че най-важното, след като повече от 10 години никой не е проявил интерес към тази зона е, тя да бъде урегулирана.

„Всички сте прави. Всеки в смисъла на своето изказване икаше нещо да се случи за зоната в Равнец, не я наричам летище, защото тя отдавна е изкарана от плановете. От 11 години с всички военни министри и заместници съм водил разговори за тази зона. Първата ми среща беше с военния министър прди 10 години, предупреждавах горещо военното министерство да направи неободимото, за да се запази целостта и сградния фонд. Изпратиха комисия, дойдоха, върнаха се, не знам какъв анализ направиха, но охраната беше намалена три пъти. Предупредих, че ако не засилят охраната или не прехвърлят терена на Община Бургас, разрушителните последствия ще бъдат пагубни. Обещаха да направят всичко необходимо. След 1 година охраната беше свалена и бяха назначени двама възрастни пазачи, на единия му дадоха колело, за да пази летището. Резултатът – силовите кабели бяха измъкнати, металните тръби – също. Продължаваше военното министерство да нехае. След като се открадна всичко – метал, строителни материали, всичко – тогава държавата видя, че не е в бъдещите инвестиционни планове да развива военно летище Равнец. Включително бяа изратени експерти от НАТО и те се изказаха, че тази територия не е съвместима с техните планове. Тогава започна а се пропуква възможността за прехвърляне към Община Бургас. Това решение е факт.

За да се случи нещо там, трябва да има интерес. 30 години към тази територия никой не проявяше интерес. Презентирахме, представяхме, никой не прояви интерес – нито инвеститор в карго летище, нито в ндустриална зона, никой. За да се случи нщо там, първата стъпка е тя да влезе в регулация. Трябва този терен да се урегулира, за да може ние да я предлагаме като такава. Дали двете писти ще се използват, дали спортни самолети ще летят, дали ще има хангари, ще го реши стопанинът на тази територя. Стопанинът е Общинският съвет, без него, независимо какви са мнозинствата, без бургазлии нищо не може да се случи. Съгласен съм, който има желание да помага и да отложа тази докладна. Нека да влязат всяккви специалиисти. Но и този месец ще мине. Трябва да се гласува да влезе ПУП-а.

Община Бургас няма големи терени за привличане на инвеститори. Добре дошли сте със своята експертиза да помогате тази точка да влезе на следващата сесия.“, каза кметът Димитър Николов.