200 млн. лева нов дълг под формата на държавни ценни книжа се очаква да бъде поет от правителството. Това ще бъде поредната дългова емисия, след като страната ни реши да плати наведнъж изтребителите Ф-16.

Финансовото министерство предлага облигации от 20-годишната емисия, отворена през юни тази година. Именно тогава за първи път в историята на България на пазара бяха пуснати държавни ценни книжа, чийто падеж е след 20 години.

Тази година страната ни има право да поеме максимум един милиард лева нов дълг. Освен 20-годишните облигации финансовото министерство на няколко пъти пуска и книжа за 10 години и половина, като към тази емисия също има сериозен интерес, особено от страна на банките. Това е обяснимо, тъй като ценните книжа се считат за сигурен инструменти, макар и със сравнително ниска доходност. Ако бъдат одобрени поръчки за 200 милиона лева от днешната емисия, общо новопоетият дълг за годината ще бъде 900 млн. лева или близо до лимита, записан в бюждета.

Новите задължения се налагат заради сделката за изтребителите, която частично се финансира по този начин. В средата на август министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че парите за военните самолети вече са преведени в Съединените щати в специална сметка на България, както е записано по договор. Неведнъж управляващите са заявявали, че страната ни може да плати техниката наведнъж.

Новопоетият дълг отива във фискалния резерв, чието ниво правителството поддържа много над изискуемия в бюджета минимум.