Поредна бъркотия с данни от машинния вот е забъркала ЦИК, съобщиха за “Труд news” експерти по изборите. В указания до фирмите, които променят софтуера на устройствата за гласуване е посочено, че в края на изборния ден в разпечатката от машините, която вече не се нарича протокол, ще има една единствена цифра - броя на гласувалите на съответното устройство. Досега в машинния протокол имаше данни колко са дали вота си за конкретна партия или коалиция, както и за преференциите за кандидати от различните формации. Според бивши членове на ЦИК протоколите от устройствата са били важни контроли. Коментирано бе и че промените в Изборния кодекс казват, че машинните протоколи отпадат, но никъде няма изрична забрана те да се разпечатват и да съдържат данни за броя гласували за конкретна партия и за преференциите.

Според източници на “Труд news” имало коментари в ЦИК, че ако се запазят всички данни секционните комисии, вместо да броят ръчно бюлетините от машинния вот, ще вписват в протокола готовите данни от устройствата. “Би било много лошо, ако в методическите указания се приеме да има данни само за броя на гласувалите с машини. Резултатът ще са сгрешени и поправяни многократно протоколи на секционните комисии”, категорични бяха членове на ЦИК.

До края на седмицата трябва да бъдат приети методическите указания до комисиите. Очакванията са да има разправии за машинния протокол.

Вече е известно, че бюлетините от машинния вот няма да имат същите реквизити, като хартиените. Това изискване на чл. 261 от Изборния кодекс, не може да бъде спазено, обясниха от ЦИК. Причината е, че ако се изпишат имената на всички партии и коалиции машинната бюлетина щяла да е дълга над метър. Затова решението било на нея да има номер и име на партията и номер и име на кандидата, получил преференциален вот. Така разписката, наричана бюлетина ще е дълга 20 см и ще може да се сгъва, преди да бъде пусната в урната.

Има и още един кризисен момент, свързан с извънредните парламентарни избори на 2 април, коментираха компютърни експерти, според които е възможно платформата за видеонаблюдение в реално време да блокира заради очаквания голям интерес.