„Програмата ни „Туризъм“ е насочена към туристическия и ресторантьорския бизнес, но всъщност голямата ми надежда е бъдат разбрани нашите големи тревоги и мерките, които предлагаме. Ситуацията е такава, че сме надхвърлили партийност и сме на ръба на една огромна криза в сектора, която трябва да опитаме да предотвратим.“ Това обяви Любен Дилов, който е втори в листата на ГЕРБ в Бургаски регион за предстоящите парламентарни избори. Заедно с водача Жечо Станков представиха основните мерки в програмата.

„Безспорно туризмът е сериозен факт не само на територията на Черноморието, но и от гледна точка на стабилността на държавата и брутния вътрешен продукт. Трябва ясна програма, около която да се обединят хората“, каза Жечо Станков.

„Само за 10 дни всичко се променя. Ситуацията в Украйна, възможността за конфликт, дори с използване на стратегически оръжия със среден обсег, ни изправят пред тревожност и трябва да направим всичко възможно това да не ни засегне. Две ракети да паднат в морето и се сещате какво ще предизвика това. Това ни накара да пренаредим философията си, когато говорим за сектора и да започнем с нещо, което стоеше по-накрая. Това е именно създаване на национален център, който обединява няколко министерства и се занимава с мерки за предотвратяване на кризи в областта на туризма. Важно е в момента с помощта на държавата да започне да се прави – да се създаде голям голям гаранционен фонд. Ще се обърнем към големите застрахователни дружества, които да създадат колкото се може по-бръзо продукт, който да застрахова риска в областта на туризма, включително и риск от военни действия в близост. Това е задача на всички ни.

Това е програма, която още утре ще може да започне да се изпълнява. Може да стане бюджет, стига да бъде приета от парламента. Разработили сме я така, че независимо дали ГЕРБ ще управлява или ще бъде най-голямата парламентарна група, да може да наложим тези мерки на следващото българско правителство и то да ги запази“, каза Любен Дилов.

В началото на програмата е отчетено наследството – ковид, война и т.н. „В българския План за възстановяване и устойчивост думата „туризъм“ отсъства.“, каза Дилов.

Сред предвидените мерки са на първо място е запазване на 9% ДДС и намаляване на ставките за храни и напитки – за ресторантьорския бизнес, като постоянна мярка.

Предвижда се лесен достъп до финансовите инструменти, насърчаването на самоуправлението на гилдията, продължаване на антикризисната програма от минимум 25 евро на седалка за чартърни полети, дигитализация на бизнеса, преминване на дигитален портфейл.

ГЕРБ предвижда и програма „Море без пластмаса“. „Не става със санкции, смятаме, че държавата може чрез рекламна кампания да захрани целия бизнес с картонени чаши, тарелки и бъркалки.“, каза Дилов.

ГЕРБ предвиждат и кампания „България – място за завръщане“. „Това е да обединим усилията на Министерството на икономиката, Външно министерство и Министерството на туризма за обща работа под бранд България. Основното нещо е, че България, поради климатичните си особености, става едно от най-желаните места за т.нар. климатична миграция. България, Македония, Албания ще бъдат привлекателни за средната европейска класа – да се заселили и да си изкара старините тук. Без инфраструктура това е невъзможно, важни са медицинските услуги, трябва бърза доболнична помощ, експертиза и добри центрове, които да поемат тези хора, които имат нужда от болнична помощ. Това е изключително важна стъпка и ние я свързваме с туризма“, добави Дилов.

Той посочи, че клъстер Черноморие трябва да бъде преоснован, като е обща организация на бизнесите, които са свързани с туризма – общини, туристически, транспортни компании, хотелиери, ресторантьори, които трябва да имат общо представителство.

„Спешно трябва да сме готови с план какво правим при негативно развитие на събитията в Украйна, как подкрепяме туризма, как подкрепяме заетите в него“, добави Дилов.