Ивайло Ляхович е завършил ЕСПУ ''Любен Каравелов'' в Несебър, СПТУ '' Иван Вазов'' в Слънчев бряг с професионална квалификация - продавач-консултант, Частен професионален колеж ''Васил Левски'' - Икономика и мениджмънт, НБУ бакалавър - Икономика - Бизнесадминистрация, Университет ''Професор д-р Асен Златаров'' магистър - Стопанско Управление.

Председател е на Сдружение „Старият Несебър”, областен председател на ДСБ - Бургас, кандидат-депутат в листата на Нова Република.

-Г-н Ляхович, защо точно ДСБ и сега Нова Република, какво ново предлагате на избирателите?

- Първото ми участие в политическа партия беше, когато се създаде СДС. Впоследствие преминах в ДСБ, когато се учреди партията през 2004 г. От няколко години започнах да се занимавам активно с политика, а тук в ДСБ намирам покриване на идеите с моите разбирания за развитието на обществото и държавата, за просперирането на хората чрез качествата, които притежават и те за мен трябва да са водещи. А не, както е сега, с политически назначения, без да има значение има ли този човек нужната квалификация за работата, за която ще бъде нает. За нас, хората от Нова Република в центъра е човекът - с качествата, които има и това, което може да постигне със собствени си усилия и умения. Ето защо, действията на десните политици се покриват с моите разбирания за правене на политика.

За съжаление, от така наречения преход много малко време са управлявали десни партии, но пък за това от наследството, което оставихме – влизане на България в структурите на НАТО и ЕС, и до ден-днешен виждаме, колко са големи ползите от участието ни в тези съюзи. И да не забравяме най-вече опустошителното управление от времето на Жан Виденов и БСП, което за пореден път докара държавата до фалит. През каквито и управления да мина държавата след това, бе в много по-добра кондиция от червеното управление.

В един момент симпатизирах и на ГЕРБ – те бяха нещо ново, обещаваха промяна, но след няколко години, като управляваща партия ясно се видя, че начинът им на управление с всяка изминала година ставаше все по брутален, особено към малкия и среден бизнес. За тях реформите се превърнаха повече в лозунги, от колкото в реални действия, а държавата има нужда от спешни реформи особено в съдебната система. Ако направим един анализ за последните 10 години, от които – 6 са управление на ГЕРБ и 4 на БСП, ще разберем за съжаление един неблагоприятен за нас факт, че България е най-бедната и корумпирана държава в ЕС. Резултатът от едно бъдещо управление на която и да е от тези две партии ще бъде същият!

- Какви биха били посланията ви към избирателите?

- За Нова Република един от най-важните приоритети е да се направи реформа в правосъдната система. Без справедливо правораздаване няма как да излезем от блатото, в което се намираме, като най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. А защо не и румънския модел за борба с корупцията? Аз лично мисля, че за нашата действителност той е най-точният и сигурен инструмент, с който можем да постигнем много добри резултати.

Ако няма справедлива съдебна система, която да накаже корумпираните политици, магистрати, депутати, кметове и др. и те не си получат заслуженото, трудно може нещо да се промени в тази държава. Институциите в момента не работят за хората, а точно обратно - обслужват партийните централи. Хората нямат доверие в институциите, защото те са превзети от партийни назначения. Днес в по-голямата си част те са от ГЕРБ, утре може би ще са от БСП. Е, каква тогава е разликата коя от двете политически партии ще ни управлява, след като резултатът пак ще е същият!

Не може избирателят да гласува за БСП или ГЕРБ и да си мисли, че гласува за промяна. Това е самозалъгване! Ако наистина желаете истинска промяна, тогава Ви остава единствения избор отивате и гласувате с номер 4 за Нова Република!

-Като икономист, жител на Стария Несебър и председател на Сдружение „Старият Несебър”, как определяте към днешна дата състоянието и значението на Стария град за туризма в региона?

-Старият град е уникално градче, но начинът, по който се управлява днес, според мен, не е достатъчно добър и компетентен. Градчето има много по-голям потенциал за развитие от това, което виждаме в момента. Според мен Старият Несебър се управлява, като всеки друг град, да не кажа и село, въпреки че за него има приети специални изисквания и специфични условия, които касаят начина на живот, както на местното население, така и ежедневното му управление. Даже вече имам усещането че някой села, като Равда да не говорим за Свети Влас, които се намират в Община Несебър, изглеждат и се развиват и по-добре. Категорично смятам, че държавата и общината трябва да обърнат много по-голямо внимание за развитието и управлението на Стария Несебър, като на първо време държавата приеме Плана за опазване и управление (ПОУ) на Старинен Несебър. Чувал съм много пъти в публичното пространство да се говори, че Старият Несебър е перлата на нашето Черноморие, но реално институциите се интересуват от него само, когато се случи нещо негативно и има някакъв проблем или трябва да се похвалят пред някои международни гости колко богато културно наследство имаме. През останалото време той все едно не съществува. Много се надявам това ''замръзнало'' положение на развитие, в което се намираме в момента, да се промени в най-скоро време.

- Точно тук е мястото на гражданските движения, не мислите ли?

- Така е, но и това не променя ситуацията при сегашното поведение на институциите. От Сдружение „Старият Несебър” през годините сме правили много предложения до различни институции, но за съжаление една много малка част от тях беше чута и взета под внимание. Да имаш активна гражданска позиция изобщо не е лесно в едно малко населено място, като община Несебър. Върху някои от хората имаше оказан натиск и те се отдръпнаха от сдружението. Не казвам, че физически биха пострадали, но да се отрази на бизнеса им – да.

Хората са зависими от различни разрешителни за извършването на търговската си дейност, всичко е свързано с общината и те се притесняват или ги е страх да изразят публично гражданската си позиция. Затова реших да не ги злепоставям в последващите си действия, някои от които вече съм извършил, а други предстои да се случат, срещу Община Несебър за различни казуси. Реших да премина към политическата дейност, защото това е единственият начин, чрез който мога и бих могъл да инициирам промяна, а не да чакам някой друг под някакъв натиск да промени нещата.

- В какво, например, сте срещнали досега съпротива от местната власт?

- Ще Ви кажа един пример. Общинският съвет прие през миналата година Наредба, с която за всеки сувенир или друг предмет с изображението на Старинен Несебър търговците работещи в Община Несебър, трябва да заплащат такса за холограмен стикер. В наредбата бе записано, че трябва да се заплаща такса от 0, 20 ст. След като проведохме консултации с юристи разбрахме, че такава парична единица от 0, 20 ст не съществува. Всъщност правилното изписване в докладната записка трябваше да бъде 0, 20 лв. През изминалия летен сезон Общината е сключвала договори и е събирала такса по 0,20 ст. от всички търговци, които са продавали различни стоки с изображения на Старинен Несебър.

На 25 август миналата година заедно с Мартин Богданов от Стария Несебър сезирахме Районна прокуратура-Несебър. В сигнала е описано, че общината таксува незаконосъобразно търговците и че 0, 20 ст. не са реално 20 ст. Интересно ми е защо след, като изминаха вече 6 месеца и до ден днешен отговор от прокуратурата нямаме. Според нас, има нещо, което не е както трябва и дори може би има прокурорски чадър над това решение на общинския съвет! Смятаме да отправим сигнала и до главния прокурор като попитаме защо толкова се бави отговора от Районна прокуратура-Несебър. Ако се наложи, ще заведем дело и срещу общината за събраните финансови средства от търговците през лятото на 2016 г.

На последната си сесия Общинският съвет прие решение, с което тази техническа грешка беше коригирана. Но и това решение не оправя бъркотията, има и други проблеми. Първо, не е ясно как и под каква форма събраните незаконосъобразно финансови средства ще бъдат възстановени от Община Несебър на търговците. И второ, общината няма право да изисква от търговците да заплащат този холограмен стикер, тъй като авторското право, за което общината има претенции, трябва да се изисква от производителите на тези стоки, а не от търговците.

Ясно е, че общината има нужда от финансови средства, но това не трябва да става на всяка цена и за сметка на търговците, камо ли извън рамките на закона.

- Как се решиха проблемите с концесията на пристанището в стария Несебър?

- Истината е че държавата направи хубав подарък на фирмата на Делян Пеевски „Водстрой 98”, като му даде на концесия южното пристанище за около 28 000 евро.

В момента, като строителство нищо не е започнало, може би защото не е дошъл подходящият момент. Но в проекта е заложено изграждането на хотелска част, търговски обекти, ресторанти, паркинги, които предстои да бъдат построени. Цялата пристанищна инфраструктура се намира в южната част на Стария град и е част от Буферната му зона. Преди да започне каквото и да е строителство, то задължително трябва да бъде съгласувано с НИНКН и Министерството на културата. Точно преди да се подпише концесията, държавата направи огромна инвестиция от 2 млн лв в пристанището, направи се основен ремонт и готовото ремонтирано пристанище се даде на концесия за 35 години на „Водстрой 98”. Според това, което съм чел за тази фирма, тя е нямала никаква практика в менижирането на пристанищна инфраструктура. Друг интересен факт е, че е била единствен кандидат участник в конкурса за концесията. Несебърското сдружение - „Виа Понтика”, обжалва процедурата, но според мен имаше политическа протекция над концесията и жалбата бе отхвърлена. В крайна сметка „Водстрой 98” получи концесия за пристанището за 35 години.

- Ако влязат по-отговорни хора във властта – местна и централна, как смятате, че проблемите биха били отстранени?

- Като сдружение сме събирали около 400 подписа, за да искаме от кмета на общината да направи общо събрание преди летния сезон, за да могат гражданите да кажат какви проблеми имат по време на сезона и те да бъдат предварително отстранени. За съжаление, такова събрание и до ден-днешен не се е случило. Управленската незаинтересованост и липса на желание за комуникация от институциите обезсмисля всяка гражданска инициатива. А за да се промени нещо, гражданите едва ли не трябва да излязат да протестират, но пък от друга страна в едно малко населено място много тихо и бързо те могат да бъдат притиснати от общинската администрация, от която е зависим бизнесът им.

Друго, което реално не работи, е пропускателният режим. Той започва от 1 април и продължава до 15 октомври. Зареждането на търговските обекти трябва да е до 10.30 часа – най-късно до 11 ч. преди обяд. Това обаче не се спазва от никой, заради липсващия контрол от Община Несебър. По всяко време - 24 часа в денонощието, микробуси и коли влизат да зареждат търговските обекти и излизат. Особено проблемно става, когато е облачен ден, на местен език – търговски ден. Тогава туристите не са на плажа, а са на разходка и шопинг из града. И какво се получава – улиците са пълни с туристи и те трябва да се разминават с камиони, бусове, коли и нервни шофьори, които надуват клаксони. А туристите, вместо да се разхождат спокойно и да се наслаждават на забележителностите, които могат да видят, те непрекъснато трябва да внимават и да бъдат под напрежение, особено ако са с малки деца.

За мен ограничителният режим не работи в замисъла, за който е предвиден. Бариерата до входа на северния паркинг, която през лятото е единственият вход за влизане на автомобили в града, може да се преодолее много лесно срещу някаква минимална сума или напитка, това всеки местен го знае. Забелязал съм, че се пропускат коли, които влизат в градчето, само да направят една панорамна обиколка и да минат през центъра със скъпите си автомобили, за да бъдат забелязани и естествено, никой не си и помисля да ги спира. Охранителите само като ги видят и бариерата се вдига. Това е проблем, който се набива в очите на туристите и се знае и от местните. Кметът е запознат с него, но реакция от негова страна няма!

Само в определени случаи, когато проблемът ескалира, пропускателният режим започва да работи, както трябва, но за кратко. Според мен, трябва генерална смяна на хората във властта – централна и местна, с хора доказано можещи, съвестни, смели и отговорни!

Купуването и продаването на гласове е престъпление