Много българи ще запомнят датата 02.2020 година, тъй като тогава се сложи край на едно от хобитата им, а именно да търкат лотарийни билети от Националната лотария. Стотици хиляди, та даже милиони хора купуваха така наречените „картончета“ с атрактивни имена и се надяваха, че ще ударят милионите.

Всичко това обаче остана в миналото, тъй като бяха внесени промени в Закона на хазарта, които изключват възможността частни компании да организират лотарийни игри. Като алтернатива остава Спортния тотализатор, който работи с пълна сила.

Забогатя ли българинът от тъкане на билети?

Пирамиди, фараони, кръстословици и детелини изпълваха живота на много хора със смисъл. Те чакаха да дойде утрото, за да отидат да си купят кафе и поредното картонче. При печалба на 3, 5, 10 или 20 лева хората изпадаха в екстаз и се надяваха, че следващият тираж ще им донесе милионите.

Някои се появиха по телевизията и обявиха, че са забогатели, но каква е истината все още не знаем. По-важното е, че билетите бяха един вид развлечение, което остана в историята. Ще има ли нови билети? Какви ще бъдат наградите? Ще се върне ли държавната лотария, са все въпроси, на които няма конкретен отговор поне до днес.

Има ли алтернатива на картончетата?

Ако все пак имате интернет вкъщи и регистрация в някое онлайн казино, можете да попаднете на възможност за залагане на скреч игри. Това са електронни билети, при които се надявате да откриете еднакви символи и да спечелите определена сума. За да залагате обаче, е необходимо да имате навършени 18 години и да спазвате определени правила и условия.

Що се касае до хартиените носители, на този етап алтернатива липсва. Голяма част от тези, които търкаха картончетата се радват, че вече ги няма, а друга е на мнение, че са имали надежди и са изпитвали тръпка от лотарията, а сега това право им е било отнето. Общо взето няма единомислие за това, дали спирането на талоните е правилно или грешно решение.

Къде можем да проверим, дали късметът ни работи?

Краят на билетите, не значи край на хазарта. Държавата остави добрия стар Спортен тотализатор (Тото), който също предлага на хората да изпробват късмета си, като се опитат да познаят различни числа и да вземат парични награди. Отделно от това останаха казината и букмейкърите, където също може да се залага от пълнолетни лица. Тук обаче трябва да направим уговорката, че хазартните игри крият риск от пристрастяване и загуба на големи суми. Разумното залагане е в основата на развлеченията, така че бъдете предпазливи.