Над 18 претърсени адреса, иззети компютри, телефони и флашпамети след акцията на ГДБОП срещу групата, присвоила близо 1 милион лева от банкови сметки. Годишно в Дирекцията постъпват между 800 и 1000 сигнала от граждани, че някой е изтеглил парите им след изпращане на фишинг имейли. Много рядко обаче жертвите успяват да си ги върнат.

В основата на схемата стои 26-годишен IT специалист. Той е сред 13-те арестувани. Открит е в дома му в столичния квартал „Овча купел”. На адреса екипът на NOVA не откри никого. Съседи разказват, че не познават мъжа, но са видели полицаите и са разбрали за ареста.


Групата е действала от април миналата година. В нея, освен хакери, е имало и така наречените финансови мулета. За разлика от тази, повечето фишинг атаки се правят от международни престъпни групи, в които често участие имат и българи, казва експертът по киберсигурност Явор Колев.

„Аз съм се шегувал, че ние сме държавата на мулетата. Това са хора, мъже, обикновено с нисък социален статус, безработни, криминално проявени, които са готови за една малка сума да открият сметка и да предоставят данните на организираната престъпност”, обяснява още Колев.


В монтанското село Медковец, където също е имало обиски, никой не е чул за акцията.

Групата изпращала съобщения на жертвите, уж от банки. Искала потвърждение на потребителските им имена и пароли за интернет банкирането.

„Отваряйки едно такова писмо, незабавно заразяваме компютъра си. Посетени сайтове, потребителски имена, пароли, цялата наша информация става подвластна и може да бъде използвана с престъпна цел”, предупреди Колев.

Експертите съветват да не отваряме посочени линкове и да не сваляме файлове от подобни съобщения. Ако това се случи, незабавно да уведомим банката си и органите на реда.