Неправителствени здравни и стопански организации поискаха по-висок акциз за цигарите и тютюневите изделия като част от политиките за подобряване на общественото здраве. Целта е ограничаване на тютюнопушенето, чрез увеличаване цената на цигарите с по 50 стотинки годишно.

Повишаването на акциза и цените на цигарите и тютюневите изделия е признат като най ефективен метод за ограничаване на употребата им в европейски мащаб, твърди Константин Крачовски, консултант на Световната банка по облагането с данъци на тютюневите изделия:

"Хората твърдяха, че няма кой знае какъв ефект или, че ефекта подклажда незаконната търговия, когато извършихме реформата, но това бяха проучвания, финансирани от самата тютюнева индустрия. А цифрите показват друго - хората започнаха по-малко да пушат, а процентът на незаконните цигари остава същият".

У нас според плана на икономисти, акцизът трябва да расте стъпаловидно, а парите от него трябва да се разпределят именно за здраве. Това е европейска политика, която страната ни споделя, обяви зам.-здравният министър Светлана Йорданова:

"У нас всяка една стъпка, която би предпазила хора и подобряването на здравния ефект е стъпка, която ние ще подкрепим задължително".