Народните представители дебатираха върху бъджета за Държавното обществено осигуряване за 2020 г.

Дебатът започна с изказване на социалиста Георги Гьоков, който анализира рамката на бюджета, предложена от правителството.

Според него в бюджета се вижда липса на съществени промени, бюджетът не предлага мерки и решения, а е "копи пейст" от предишните бюджети от 10 г. насам.

Сред акцентите в неговото изказване бяха: бюджетът отхвърля всяка възможност за разбиране и ни отдалечава от разбирането "социална държава", не подобрява адекватността на социалните плащания, не се предвиждат промени нито в политиките по приходите, нито по разходите."Трябва да отбележим, че богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни. За последната година милионерите са 916", посочи Гьоков. Той отбеляза и че българите имат най-ниска продължителност на живота, а този бюджет я влошава.

"Вадете молива и записвайте предложенията на БСП, за да може малко да се отсрамим от българите, които разчитат на вас. Оценката ми за правителството е слаб", каза той.


Светлана Ангелова от ГЕРБ му отвърна: "Слушали сме го това и други години", но го попита "Вие казахте, че ако през следващата година не се съобразим с вашето решение за преизчисляване на пенсиите, то след време това ще струва скъпо. А сега - евтино ли ще е преизчисляването на пенсиите?".

В този ред на мисли се включи Павел Шопов от "Атака". Той посочи, че неговата група е силно разколебана, тъй като увеличението на пенсиите и през третата година управление не е изпълнено. "Този бюджет е монетарен, под влияние на онова, което диктува МВФ. Което е аномалия - страна от ЕС да продължава да бъде във валутен борд. Но, по думите, има "толеранси и възможности това с мизерните пенсии на българските граждани да се промени".

"Ние говорим за коренно вдигане на пенсиите и доходите. Това не се позволява от МВФ. Но ние трябва да имаме волята и да кажем това да се състои. Ще посоча - един резерв - Сребърния фонд, в който има милиарди левове и никой не знае в какъв размер е в момента, а той е специално за пенсиите".


Хасан Адемов, председател на Комисията по социална политика от квотата на ДПС, разкритикува също бюджета."Това е един спокоен и лесно изпълним бюджет, но не решава нито един от наболелите проблеми в системата за осигуряване. Всички фондове продължават да са в основи на дефицит. Ножицата между старите и новите пенсии продължава да се разтваря и няма политики, които да я стеснят. Не са видими резултатите от реформата, приета през 2015 г".

Думата взе и лидерът на БСП Корнелия Нинова, като посочи, че почти всички български пенсионери днес живеят трудно с размера на пенсиите. "В парадоксалната ситуация сме, правителството да определи праг на бедност от 363 лв. за догодина и минимална пенсия от 234 лв. Замислете се какво означава това. Правителството казва: Не може да се живее с доходи под 363 лв., но за пенсионеритете са 234 лв.

Тя припомни, че БСП години наред предлага преизчисляване на всички пенсии. Възрастните хора имат нужда от актуализация на пенсиите сега, настоя Корнелия Нинова, според която е наложително те да се преизчислят. Соцводачът подхвана темата и за Сребърния фонд. За десет години в него са влезли 500 милиона лева. При създаването му през 2007 е трябвало да има днес 10 милиона лева. Излишъкът пък премиерът Бойко Борисов раздал през джипа, а не го внася в Сребърния фонд. Защо парите от концесията на летище "София" не отиват в Сребърния фонд, пита червеният лидер. Не всичко е въпрос на сметки, а е въпрос и на справедливост, по мнението й. Справедливо било да се реши въпросът с пенсиите на възрастните хора.


Едно било желанията, но друго възможностите на държавата, според Светлана Ангелова от ГЕРБ. Няма как всички пенсионери да получават еднакви пенсии, каза тя. Вие сте царе на дефицитите и фалитите, атакува тя. Обяснете къде са парите в Сребърния фонд, попита соцлидерът. Започнете да спазвате законите на България, отвърна Нинова.

ВМРО предлага минималната пенсия да стане 250 лева. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се зачуди колко от депутатите имат памет и съвест. Именно патриотите настоявали за ръст на минималната пенсия през 2017. Тогава левите не ги подкрепили. Затова той не приема думите на левите, ще имали последователна политика. Симеонов каза, че предстои коалиционен съвет ГЕРБ-ОП за намиране на решение за ръст на пенсиите.

Бюджетът на ДОО е реалистичен, заяви и социалният министър Бисер Петков. Според него с бюджета се минимизирали рисковете пред социалната система. Осигуряване на заетост и ръст на трудовите доходи е целта на правителството. Именно тези показатели гарантирали по-високи социални плащания. Министърът призова бюджетът да бъде приет като изтъкна, че е отворен за всички предложения.

Бюджетът на ДОО мина на първо чете с гласовете За на 121 депутати и 87 против.