Общественият защитник Мая Манолова подозира, че депутатите имитират промяна по проблемите, свързани с частни съдебни изпълнители, банки, фирми за бързи кредити и колекторски фирми. Манолова обясни това в Стара Загора, където се срещна с гражданите, които имат подобни проблеми.

Припомняме, ЕК вече започна наказателна процедура срещу страната ни през месец януари тази година. България има срок от 2 месеца, за да промени законодателството, който срок изтича скоро.

"Използвам и този случай от една приемна, свързана с финансовото робство на гражданите, че този път имитацията няма да мине. ЕК следи и ако България не направи адекватни промени в законодателството, ще има и имуществени санкции, които, за съжаление, няма да бъдат платени нито от парламента, нито от правителството, ще ги платят българските граждани", категорична беше Манолова.

Тя заяви, че ще настоява за приемането на адекватни промени, които да защитят гражданите срещу безобразията на фирмите за бързи кредити, банки, различни монополисти, мобилни оператори, ВиК, "Топлофикации" и други, които, по думите ѝ, в резултат на облекчените съдебни процедури "обезкостяват гражданите".

"Става дума за неравноправни клаузи, основно в договори между граждани и фирми за бързи кредити, между граждани и банки, които оскъпяват многократно получените суми", подчерта общественият защитник и даде за пример жена, която е получила сума от бърз кредит в размер на 5 000 лв., а в момента дължи 15 000 лв., при положение, че е плащала в продължение на няколко години.

Омбудсманът обясни, че става въпрос за минимум двойно увеличаване на дълговете срещу фирми за бързи кредити, като ситуацията и при банките била същата.

"Предприели сме действия, в началото на този месец, заедно с моя екип, представихме законопроект, който да защити гражданите срещу тези свръх привилегии на фирми за бързи кредити, на колекторски фирми, на банки, който представихме и в правната комисия, който беше припознат от депутати от правната комисия и внесен в парламента", успокои Манолова хората.

По думите й този законопроект дава гаранции на гражданите, че съдът служебно ще следи за наличието на неравноправни клаузи и в случай, че такива са налице, те ще бъдат обявявани за нищожни и така сумите няма да бъдат събирани.

Манолова обаче е притеснена, защото в НС бил внесен и друг проект, който отново "оставял ножа и хляба в банките" и който нямало да реши проблемите със свръхправомощията на банките.

"По отношение на банките предлагаме да се даде възможност на длъжника да може да спре принудителното изпълнение. Тъй като банките сега по една облекчена процедура само въз основа на извлечения от сметки се снабдяват със заповед за незабавно изпълнение и започват да продават имуществото на длъжника", обясни още Манолова и допълни, че предлага още длъжникът да може да поиска от съда да направи проверка за наличието на равноправни клаузи, а също така и дали правилно е изчислен дългът, и дали коректно са пресметнати внесените вноски, лихвите и другите допълнителни разноски.