Британската телевизия БиБиСи показа българи, които ръководят международна мрежа за кучешки боеве. След заснет със скрита камера репортаж с предложение за подходящо куче, за което се предлагат и всички документи, Ивайло Николов отказва да каже пред камерата защо търгува с животни, използвани в незаконни битки, водещи до смърт.

Разследване на БиБиСи разкрива мрежа за организиране на кучешки боеве и търговия с обучени за битки кучета. Организираната престъпна група е ръководена от българи. От чуждестранната медия са установили, че основният организатор на мрежата е Ивайло Николов от Русе. Той е собственик на развъдник за питбули и на фирма за превоз на животни. Полицията в Русе се е активизирала вече да проверява. За сега е ясно само че Николов няма досие и няма информация да е криминално проявен до мемента.

Разследващите под прикритие успяват да поръчат питбул от Молдова, който трябва да им бъде доставен в България срещу 3000 евро. Животоното е снабдено с издаден от български ветеринарен лекар паспорт. Предполага се, че Николов е доставял животни в поне 29 страни от целия свят. В репортажа на Би Би Си са показани и кадри от бой между питбули, в който ясно се чува българска реч.

Кучетата не правят това естествено, казват експерти за британската медия. По думите им животните се обучават от мъже, които се усмихват, насърчават ги и слагат залози, тъй като животните им се разкъсват.

Ивайло Николов е 37-годишен, интелигентен, приветлив, говорещ английски българин от Дунавския град Русе, който се намира в северната част на страната, пише БиБиСи. Иво, както го опознават има фирма, която купува, продава и транспортира кучета по целия свят. Балканите се превърнаха в център на европейския бизнес за борба с кучета, отбелязва медията. Иво обича да документира работата си във Facebook. Организаци, която се бори срещу жестоките спортове с кучета е събрала постовете му, то които ставя ясно, че е пътувал до близо 29 страни, включително Великобритания, с кучетата си.

Сред статутните и постове му се виждат и интересни улики, като например една снимка, която показва, че животните, които транспортира, не са само за домашни любимци. Куче е разкъсало решетките на клетката си, и се е разкървавило докато го прави. На други места Иво се е изтървал и е изплъзвал и терминологията, с която си говорят когато става въпрос за борба с кучета.

От българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи" са категорични, че разкритията изискват незабавна намеса на полицията и прокуратурата. Те настояват за пълно разследване за установяване на имената на всички участници в схемата, включително и на ветеринарните лекари, издавали паспорти на животните, съобщава news.bg.

О т 2011 г. организирането и участието в боеве с животни е инкриминирано в България. Наказанието е затвор до 5 години и глоба до 10 000 лв., напомнят от организацията и посочват, че през последните години почти не са разкривани подобни престъпления.

Слабата разкриваемост на боевете с животни у нас се дължи както на липсата на практика, така и на затворения кръг от хора, много от които с големи финансови възможности, които се занимават с тази престъпна дейност, твърдят от "Четири лапи".