Решението на министър Красен Кралев е скандално и не е стратегическо. Това заяви пред вестник „Черноморски фар“ Костадин Марков, председател на УС в „Черноморец“ Бургас. Думите му са по повод обявената от министъра на младежта и спорта информация, че България ще участва с четири стадиона в три града, ако евентуално страната ни спечели домакинството, заедно с Румъния, Гърция и Сърбия за Световното по футбол през 2030 година.

Преди няколко дни Красен Кралев съобщи, че българските градове-домакини на Световното през 2030 ще са София, Пловдив и Варна.

Марков предполага, че решението взето вследствие на лобита, които са по-силно от бургаското или пък това е еднолично решение на министъра, който е убедил премиера кои градове да са част от нашата кандидатура.

„Аз смятам, че Бургас отговаря на много от изискванията за подобен форум – леглова база, магистрала, летище. Не мога да се сетя например Пловдив с какво ни превъзхожда. Нито имат летище, нито леглова база като нашата. Ние имаме същия капацитет като на Варна. Дори и в София не мисля, че има същата легловата база като при нас, та чак да имат два стадиона в кандидатурата“, категоричен е Марков.

Според него най-логично би било страната ни да участва с по един стадион в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Ако Бургас бъде включен, то идеята на Марков е двубоите да се играят на стадион „Лазур“ или „Черноморец“, който разполага с най-голямата база на Балканите. Марков изрази мнение, че съоръжението на „акулите“ би било по-подходящият избор.

„С много по-малко усилия, отколкото да строиш нов стадион, ще махнеш претенциите на частните лица, които са там и ще освободиш най-голямата база на Балканския полуостров. Държавата и общината, както и частните клубове, могат да я развиват и поддържат. Мисля, че в Бургас стадион „Черноморец“ е най-подходящото място за подобен форум“, допълни Марков.

Световното първенство през 2030 година и евентуалната кандидатура на България и в частност Бургас биха дали възможност да се хвърлят усилия в създаването на бази, както и в изчистването на имотни казуси покрай стадионите в морския град, убеден е той.

„Държавата ще бъде принудена да се размърда и един голям град като Бургас да получи необходимата помощ“.

Бившият депутат от Реформаторския блок каза още, че е разговарял с кмета Димитър Николов по този въпрос. Градоначалникът се е опитал да промъкне и Бургас сред останалите български градове. Проблемът със собствеността на двата стадиона е натежал той да не е сред избраните, поясни Костадин Марков.

„А аз смятам, че този повод бе точно възможността да се реши проблемът със собствеността. От кмета съм сигурен, че ще получим подкрепа, както и от депутатите от Бургаския регион, също. Някой трябва да развее знамето, да го поведе като кампания. Трябва да опитаме да направим някакви съвместни комитети между различните клубове, ако се наложи ще отидем на среща с премиера. И местните медии да ударят по едно рамо. Някаква реакция трябва да има от местната общественост, за да покажем, че сме голям град“, каза още Марков по повод решението Бургас да не бъде избран за град-домакин на Мондиал 2030.

Той е убеден, че съвместната балканска кандидатура на България, Румъния, Сърбия и Гърция има времето, шанса и ресурса, за да спечели домакинството.