Д-р Георги Митев от групата на РБ връчи на общинските съветници доклада, изпратен от РИОСВ до Комисията по екология за дейността на „Лукойл Нефтохим” и „Кроношпан”. Данните в него са от 2016г. и 2017г. и са от измервания на територията на двата завода.

„Приехме исканията на протестиращите за чистота на въздуха присърце и водим разговори с РИОСВ и РЗИ. Поискахме доклади както за дейността на двата завода, така и за емисиите, отделяни от автомобилите, както и за ръста на заболяванията в Бургас”, заяви д-р Георги Митев. До месец ще бъде събрана и останалата информация.

Чистотата на въздуха в Бургас предизвика поредната полемика в залата Общинския съвет. Интересен факт е, че дори общински съветници не знаят, че санкции и глоби могат да се налагат от компетентните държавни институции, а Общината може да претендира за нещо съвсем различно.

„Няма как общинска администрация да налага глоби, защото дори да го направи те падат в съда. Обяснявали сме го много пъти. Това, за което Община Бургас може да претендира в съда, е възстановяване при причинени щети”, обясни кметът Димитър Николов.

Накратко глоби могат да налагат държавните институции.

Като следваща стъпка да се получава повече информация за състоянието на въздуха, общинските съветници Димитър Людиев, Георги Дракалиев, Калояна Живкова и д-р Георги Митев предложиха Общината да закупи система за мониторинг на качеството на въздуха и газ анализатор за измерване на вредните емисии от отработили газове на автомобилите. В крайна сметка докладната бе приета. Някои от съветниците изразиха мнение, че първо трябва да се знае за кои емисии трябва да е предназначено оборудването.

„Аз съм един от малкото, които разбират от качеството на атмосферния въздух. Идеята на колегите с тази докладна е да принудят държавните институции да си вършат работата. Не е работа на Общината да санкционира, иначе утре по тази логика трябва да следи и грайферите на автомобилните гуми”, заяви Бойчо Георгиев.

За докладната гласуваха 42-ма съветници, 3-ма бяха против, а 1 се въздържа.