Нови мерки за безопасността по пътищата искат от Института за пътна безопасност, защото настоящите не работят. Това става ясно от доклад на Института за травматизма по пътищата у нас.

Техни данни сочат, че независимо взетите мерки травматизмът по пътищата не намалява.

От института изтъкват, че независимо дали причината е в невниманието и непредпазливостта или в неправилното шофиране и неспазването на правилата за движение, резултатът води до повишаване на пътния травматизъм.

Институтът предлага промяна в Системата за управление на Безопасността на движението по пътищата.

Целите на действащата национална стратегия за подобряването на безопасността по пътищата са "Намаляване броя на убитите при ПТП с 50%. През 2020 г. техният брой не трябва да надвишава 388; Намаляване броя на тежко ранените при ПТП с 20%. През 2020 г. техният брой не трябва да надвишава 6363."

Анализът, които институтът прави върху пътния травматизъм е извършен в период 2010 - 2017 г. Той показва, че мерките изобщо не водят до желаните резултати.

През 2017 г. предвидените резултати би трябвало да бъдат 504 загинали на пътя, а реалните резултати са 682 жертви.

Институтът се позовава и на данни на ЕК, които показват, че рискът от загуба на живот в България е един от най-високите в ЕС и е няколко пъти по-висок отколкото в Германия, Италия, Великобритания и Франция.

Ранените на пътя пък би трябвало да бъдат 6878 спрямо целите на действащите към момента мерки. Реално пострадали по пътищата са 8680 души.

От анализа си институтът за пътна безопасност прави изводи, че предвидените мерки за намаляване на жертвите от ПТП в Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на България 2010-2020 година не могат да въздействат за постигане на поставените цели. Средата в която се осъществява движението по пътищата е изключително нестабилна и поражда необходимост от промени в Системата за управление на БДП. Необходими са незабавни действия за ограничаване на травматизмът сред най-уязвимите участници в движението.

Предложенията, които института прави са:

Създаване на експертен орган за анализ, координация и взаимодействие.
Реформа в административното производство при установяване и санкциониране на нарушителите.
Създаване на пътна карта за развитието на безопасността на движенето по пътищата в Българя 2018-2020 година.
Позицията на Института е, че може да се отбележи, че отговорните длъжностни лица, които ръководят Системата за управление БДП, не са предприели мерки за повишаване на координацията и взаимодействието между различните организации, участващи в процеса. /news,bg