Домат с внушително тегло е отгледал в градината си в квартал „Ветрен“ Иван Попов. Морският вълк, който дълги години е пътувал с корабите, а сега се грижи за градина на село, се похвали с домата пред приятели.

Доматът е розов и освен с теглото си впечатлява и с вида си, защото изглежда така, все едно няколко домата са се съдинили. Отгледан е в семейната градина, която се намира в бургаския квартал „Ветрен“.

"Тази година всичките ни домати са едри, което не е прецедент, но този определено впечатлява с размерите си. Но е трудно с поливането, годината е суха и в кладенеца водата не стига. Гледаме различни сортове. Съпругата ми Димитрина винаги сама си прави разсада - имаме такива, които изглеждат като чушки, имаме и подобни на черита, биволско сърце, розови... Много видове са“, хвали се морският капитан Иван Попов.

Иван и Димитрина отглеждат зеленчуци от години. Имат и плодни дръвчета в градината си, и грозде, и много други. Двамата с охота раздават на роднини и приятели, затварят и в буркани за зимата, реколтата е много, не могат сами да изядат всичко.

С богата реколта се хвалят жителите и на друг бургаски квартал – „Черно море“. Там радостта от богатата реколта е двойна – първо, защото миналата година болест умори всички домати в района и второ, защото заради жегите нивото на поливната вода е много ниско, което затруднява отглеждането на посевите. Земята обаче им се отблагодарява и да откъснат краставици и тиквички с тегло около 1 килограм това лято е съвсем нормално за тях.

Кладенците са почти празни, се жалват хората в квартала, които са се принудили да вадят вода от дерето, което пък се пълни само рано сутрин, а през деня пресъхва. Затова и съседите поливат по график. Най-ранобудните стават още в 4 сутринта, за да има вода за всички.

Още за моряшките истории на капитан Иван Попов и как се минава Екватора по български - очаквайте в БургасИнфо!

И най-големия домат изглежда скромно в ръцете на двуметровия морски вълк

Каменистата почва в квартал "Черно море" е суха, но земята се отблагодарява за усърдните грижи с добра реколта