На кого е свидна крепостта Русокастро? Община Камено я поиска, защото инвестира в археология

img

Преди средствата за археологически проучвания са минавали през фондация, няма да допуснем тази грешка, каза кметът Жельо Вардунски, който даде възможносто да излезеля историята на местността

Община Камено иска собствеността на местността Русин камък, където се намира славната крепост Русокастро. Откритията там ще дадат най-после възможността да се открие значим, не само за региона, но и за цялата ни страна исторически обект.

Кметът Жельо Вардунски ще отправи искане чрез областния управител на Бургас до Министерски съвет за предоставяне от Министерството на регионалното развитие и благоустройство за безвъзмездно ползване на местността Русин камък, където се намира архитектурния паметник на културата – крепостта Русокастро. Целият район представлява 56 697 кв.м.. Община иска да ги стопанисва, за да предприеме действия по реставрация и социализация на обекта. По този начин администрацията ще може да кандидатства и по проекти за финансиране.

Кметът Жельо Вардунски получи пълна подкрепа от общинските съветници днес.

„Общината трябва да стопанисва целия исторически район, а целта ни е да го превърнем в атрактивна туристическа дестинация след приключване на разкопките. А за да кандидатстваме по различни европейски проекти, е необходимо именно ние да сме собствениците на 56-те дка”, каза Вардунски.

Той допълни, че Общината води сериозна кореспонденция с институциите по тази тема.

„Ние инвестираме доста средства в археология, за консервация, за надграждане. Тази крепост трябва да я управляваме, защото основните средства идват от Община Камено. С Регионален исторически музеяй работим съвместно. Досега са давани пари във фондация „Русокастрон“, която за аргеология не е отделяла пари. Ако беше давала - досега крепостта щеше да е разкрита. Няма да повтаряме тази грешка! Работим с Регионален исторически музей - това са хората, които най-качествено могат да извършат разкопките. Когато са дадени пари за нещо, когато то ви е свидно, по-добър стопанин ще бъде този“, каза кметът Жельо Вардунски, мотивирайки се защо Община Камено ще бъде най-добрият собственик.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав