1400 преводачи с арабски език спряха работата си с полицаите по границата от първи януари. Причината - държавата им дължи сума от 199 695 лева. Това обяви в предаването "България сутрин" преводачът Мажд Алгафари.

"Не става дума само за границата, дърпаме шалтера изцяло на МВР", каза той.

"Основният екип, който работи с МВР, е нашият. Огромен риск е да остане държавата без преводачи. Като стане проблем с чужденец, кой ще им превежда на тези полицаи?", пита Алгафари. Той е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов и до вътрешния министър още преди три месеца, но отговор до момента няма.

"Нашата цел не е да се оплюе някой, а да се намерят пътища за разрешаване на част от големите проблеми - некомпетентност от определени служители по места, липса на комуникация по звената", коментира и преводачът Николай Панайотов в ефир.
Преводачът от английски език Весела Павлова твърди, че е една от най-потърпевшите, защото всеки решава, че знае този език, масов е и няма нужда от преводач.

"Тук се получават огромни дупки, човешките съдби могат да тръгнат в съвсем друга насока", обясни тя пред Bulgaria ON AIR. "Системата няма да търпи празно място, ще напълзят преводачи без знания, които да заемат нашите места. Ще се получи пълна каша. Кой ще носи отговорност за това?", попита тя.