Малко бургазлии знаят, че едни от най-красивите сгради в центъра на града са дело на италианеца Рикардо Тоскани. Разбира се, Тоскани далеч не е единственият архитект, създал романтичната визия на града, но е едно от имената, което заслужава да бъде помнено. Най-известното му творение, в съавторство с български специалисти, е катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий”.

Подписът на Тоскани стои под проектите на хотел “Империал” (сега на приземния етаж е кафене Barcelona), „Модерен театър”, който е в непосредствена близост, къщите на Йови Воденичаров (с триъгълния балкон до Компаса), д-р Миркович от Сливен, двете къщи на Йоанидис, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев и др.





Рикардо Тоскани е роден на 4 септември 1857 г. в Индуно Олона, недалеч от Милано. През 80-те години на ХIХ в. пристига в Пловдив и се включва в строителството на железопътната линия Саранбей (Септември) – София. През 1885 г. след вероломното нападение на сръбски войски в България оглавява италианското Дружество за взаимопомощ (Mutuo Soccorso) и заедно с още 70 италианци участва в победния марш на българската войска. Вероятно през следващата 1886 г. той пристига в Бургас.

„Италианският консул в града Йосиф Бонал насърчава младия специалист да проектира и строи в морския град. Тоскани участва в проектирането и строителството на катедралата “Св. св. Кирил и Методий”. През 1895г. Бургаският градски съвет му дава право да ръководи строителството и на частни постройки”, разкрива изследователят Митко Иванов.

Според запазените исторически справки, Рикардо се жени за българката Николина от Анхиало, ражда им се момиче, но съдбата им е трагична. Рикардо и дъщеря му се разболяват от туберкулоза и умират.

Духът на Тоскани обаче ще остане завинаги жив в Стария Бургас, а със създаденото от него ще се запознаят както младите бургазлии, така и многобройните туристи, които посещават града. Идеята за създаване на туристически маршрут, носещ бранда „Стария Бургас” е на общинските съветници от Реформаторски блок – Бургас: Тошко Иванов, Станимир Апостолов и д-р Георги Митев. Идеен автор и мотор на проекта е Митко Иванов.

„Старият Бургас” бе представен в Деня на Европа с изложба, показваща 10 емблематични сгради, които ще влязат в маршрута. С проекта се ангажира зам.-кметът по култура и образование в Община Бургас Йорданка Ананиева.

От своя страна общинските съветници Тошко Иваново, Станимир Апостолов и д-р Георги Митев казаха, че ще предложат в Бургас да бъде издигнат паметник на големия архитект.