Комисията за защита на потребителите ще предложи на Министерството на образованието инспектори на КЗП да провеждат обучения в училищата два пъти в годината.

„Целта ни е децата да бъдат запознати от малки с правата си при извършване на покупки. Не е необходимо въвеждане на отделен предмет, а само съгласие обученията и различните събития да се провеждат в часа на класния ръководител”, заяви членът на КЗП Константин Райков. Днес той и директорът на регионалното звено Николай Стойков бяха част от „Училището за потребители”. Училището се организира от КЗП и отвори врати още в София, Варна, Русе, Пловдив и Монтана. В морския град от консултации можеха да се възползват купувачите в един от най-големите търговски центрове – молът в к-с „Славейков”.

„Организираме редица събития, посветени на 15-ти март - Световния ден на потребителите. Те ще се провеждат цял месец в почти всички градове в страната”, допълни Райков. Заедно с колегите си, той влезе в произволно избран магазин със случаен купувач и му обясни как да провери безопасността на стоката, начинът по който да сравни дали обозначеното намаление на етикета е реално и какви документи трябва да изиска, за да може евентуални рекламации да бъдат предявени по надлежния в закона ред.

„Стъпките при покупка са свързани с четирите основни права. Когато един потребител влиза в магазин той трябва да знае какво точно търси. Всяка стока трябва да има съответното обозначение на етикета. Едно от най-важните неща е естветвено информацията за цена на стоката. Ако има намаления, те трябва да са реални. Купувачът трябва да се интересува докога е била в сила предишната цена и откога е в сила намалението. Разбира се водещо правило е дали стоката е безопасна”, каза Райков.

Потребителите трябва да са особено внимателни, когато купуват дрехи, обувки и играчки за деца до тригодишна възраст. За тях важат изисквания за дължината на шнуровете, връзките и материалите, от които са направени.

За Световен ден на потребителя е избран 15-ти март, поради факта, че през 1963г. тогавашният президент на САЩ Джон Кенеди в реч в Сената очертава основните права на потребителя. А именно – право на безопасност, право на информация, право да бъде чут и право за избор. По-късно към тях са прибавени още четири – право да бъдат задоволени основните потребности, право на здравословна околна среда, на обезщетение и на образование. Тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, прието от ООН.