6 473 именници празнуват днес Атанасовден в Бургаска област. Само в града техният брой е 2749. Най-популярните имена са Атанас, Атанаска и Тинка. Именници днес са още Наско, Таньо, Наска. В превод от гръцки език Атанас означава „безсмъртен”.

На Атанасовден православната църква почита паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 г. в египетската столица Александрия. Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър.

Участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. Най-вече заради откритата му борба срещу свещеника Арий, който смятал, че Христос е по-нисш от Бог отец. Благодарение и на Атанасий, Арий бил отлъчен от църквата.

След смъртта на архиепископ Александър християните единодушно избрали Атанасий за негов заместник в Александрия. Атанасий Велики починал на 2 май 373 г.

В народните представи свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Вярва се, че зимният св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото.

Според българската народна традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против лоши болести. Перата на птицата задължително се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила.

На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата.

Атанасовден се почита, както и Антоновден, като патронен празник от ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник в чест на чумата и шарката. За омилостивяване на болестта се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.