Остра дихателна недостатъчност вследствие механична асфикция е причина за смъртта на 32-годишния че Иван Димитров, който бе открит мъртъв, обесен на собствения си панталон в ареста на полицията в Ямбол. Заключението от съдебно-медицинската експертиза бе огласено днес от пресслужбата на прокуратурата.

Припомняме, че броени часове преди смъртта си, Иван бе арестуван след гонка в полицията и оставен под ключ, заради висящо, по думите на МВР, дело за владеене на опиати, а именно малко количество метаамфетамини.

Но към три часа след полунощ на 6 юли мъжът е намерен обесен зад решетките.
Близките му твърдят обаче, че става въпрос за полицейско насилие, в резултат на което е настъпила смъртта. Димитров, по думите им, бил поливан и бит. А ва снимки веднага след смъртта му той бил с дрехи, които не са негови.

Според вещото лице обаче, при външния оглед и аутопсията на трупа не са установени видими травматични увреждания в областта на главата, мозъка и мозъчните обвивки. Не е имало и кръвонасядания, наранявания или подутини, което според медицинските специалисти показва, че смъртта се дължи на механична асфикция, а не на травми на пострадалия, причинени приживе.

На мястото вече е извършен оглед, разпитани са шестима свидетели. Назначена е и химико-токсикологична експертиза на кръвта на пострадалото лице, която към настоящия момент обаче все още не е изготвена.
По досъдебното производство са приобщени и записите от камерите в арестното помещение. Предстои те да бъдат обект на видео-техническа експертиза.