От десет дни всички наши активисти са атакувани по телефона, когато се приберат по родните си места с подобни тези. Те не са атакувани с "вижте, неправилно се управлява партията или допуснати са грешки", а с "Ние, турците, ще си дадем партията ли. На българите и помаците ли?", каза Йордан Цонев.

Йордан Цонев допълни, че във форума "Аз подкрепям Ахмед Доган" има призиви на етническа основа, които той определи като "меко казано странни". Той подчерта, че публикациите в страниците на ДПС, които подкрепяли политиките на Пеевски, били изтривани от модераторите. Тези с етнически характер обаче били оставяни.

"Всеки пост, който не е в подкрепа на тези хора, а е в подкрепа на екипа на Пеевски, се изтрива моментално. А постовете, които имаха етнически характер, не се триха".

По думите му това е дало основанието да каже, че имат такова усещане.

"Ако искат да го нямаме това усещане - да спрат да тормозят колегите ни с етнически мотиви - партията турска ли е, българска ли е. Наша ли е ваша ли е? И да почнат да трият тези постове. И тогава няма да имаме това усещане".

Цонев назова и депутатите, които го правят - Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов, Севим Али. Те звънели по телефона и казвали: "Ти ще предадеш ли нашия етнос, нашата партия, ще станеш ли предател".

Хамид Хамид пък уточни, че не става въпрос за фейсбук войни войни. "Български граждани от мюсюмански произход, етнически турци, са тормозени от бивши депутати от ДПС, с което се насажда етническа омраза към различните. Това не е философията на ДПС, не в това е българският-етнически модел, създател на който е д-р Ахмед Доган. Той няма да позволи група деребеи, които се опитват да спасят собствените си кожи, за да останат народни представители да използват първо него като параван, после етническия модел и карта, за да оцелеят за няколко месеца. Това не е ДПС, това е анти ДПС", каза той и настоя за заедност.

Според Хамид българските мюсюлмани виждат какво прави за тях г-н Пеевски. Това, което не правено 30 г. за тях, през последните месеци е факт, каза той.