Неутрализирана е престъпна група за разпространение на наркотици, чийто лидер е от Бургас. Задържани са петима, като двама се издирват. Специализираната операция е проведена на територията на няколко града в страната, като подробности за нея днес дадоха на брифинг окръжният прокурор Георги Чинев и представители на ГДБОП - комисар Боян Раев - заместник-директор и комисар Ради Пенев - началник отдел.

Групата е действала на териториите на София, Стара Загора, Варна и Бургас. Засечена е да разпространява марихуана, метаамфитамин и 30 гр кокаин. Общото количество е 2 кг и 300 гр матеамфетамин, 12 килограма коноп и 30 грама кокаин на стойност около 400 000 лева.

Проведохме доста сложна операция, трябваше да се координират действията на служителите на ГДБОП на няколко места, да бъдат извършени едновременно да бъдат проведени доверителни сделки с обектите“, каза комисар Боян Раев.

В Ст. Загора е трябвало да се закупи метаамфетамин, във Варна-10 килограма марихуана. Основният обект на разследване е бил от Бургас и цялата оперативна комбинация е тръгнала от морския град.

Задържани са пет лица за срок от 24 часа, на трима от тях мярката за неотклонение е удължена на 72 часа арест, като после съдът е наложил три постоянни мерки. Две лица се издирват и тепърва ще се изяснява тяхната съпричастност към воденото досъдебно производство.

От трите лица, на които са повдигнати обвинения, само едно е осъждано, като престъпната му деятелност, е при условията на опасен рецидив. Това лице е с обременено съдебно минало, другите две не са с такова. Освен обвинението на тримата за наркотици, на лицата са повдигнати обвинения за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Предвиденото наказание е от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.“, каза прокурор Чинев.

Дете е използвано за параван на сделката. То е на възраст на 2 или 3 години. Било е в района, в който се осъществява сделката, като е имало случаи, като в колата, в която е пътувало, са пренасяни наркотични вещества.

Организаторът е на 35 години, а най-възрастният участник в групата е на 52. „Наблюдаваме ги от началото на годината. Групата се е снабдявала от различни места в България, част от наркотиците са влизали от страни от ЕС съм България, като е имало цел да бъдат изнесени в съседна държава. Единият тайник е малка дупка близо до дома на един от задържаните, и един стар автомобил, ключът от който държи лицето и когато има клиент, се взима наркотикът от тази кола.“, казаха разследващите.