Повечето шофьори не са съвсем наясно какво се крие под външната облицовка на автомобила им. Важните компоненти, осиуряващи правилна работа на двигателя и безопасно шофиране са много и е важно да бъдат поддържани и проверявани редовно.

Една от тези важни части е масреният филтър. Той е малка, но изключително важна част, която поддържа чисто маслото в двигателя и не позволява на замърсяванията да проникнат в него.

В следващите редове ще обясним какво точно е маслен филтър и как работи, както и защо е толкова важен за правилното функциониране на автомобила ви и безопасното ви шофиране. Ще ви дадем и съвети за това колко често трябва да го сменяте и как да разберете дали работи правилно.

Източник на изображение: FreePik.com

Значение на масления филтър за двигателя

Масления филтър е част от системата на двигателя и отговаря за поддръжката му в оптимално състояние и безпроблемната му работа. Няма да преувеличим ако кажем, че е една от най-важните части за двигателя. Основната му функция е да задържа примесите и твърдите частици, които се натрупват в масрото по време на работа на двигателя. Пример за такива примеси могат да бъдат метални частици, камъчета, прах и др.

Когато масления филтър работи правилно, той осигурява на маслото чистота, което е от огромно зночение за поддържането на оптимална работа на двигателя. Маслото смазва всички подвижни части, които се намират в него, като бутала, валове и други механични компоненти. Ако маслото се замърси, износването и повредата на елементите в двигателя няма да закъснеят.

В Нас Ауто ще намерите богато разнообразие от маслени филтри, които ще помогнат за сигурната и безопасна работа на двигателя ви и удължаването на живота му.

Материали и конструкция на масления филтър

Съществуват два основни типа маслени филтри - плоски и въртящи се. Въпреки различната им конструкция, целта им е една и съща - да поддържат чистотата на маслото и да предпазват двигателя от замърсявания.

Плосък маслен филтър

Този тип филтри са изградени от специални синтетични материали, съединени в отделни пластове. Те са подредени така, че да позволяват на маслото да преминава през филтъра и в същото време да задържат частиците и замърсяванията и да предотвратят преминаването им заедно с него.

Въртящ се маслен филтър

Те са изградени чрез спецална конструкция, която нключва въртящ се вътрешен механизъм, който позволява на маслото да премине през филтъра, докато задържа замърсяванията. Въртящите се филтри са по-големи и по-тежки, заради сложната си конструкция.

Без значение каква е конструкцията на масления филтър, редовната смяна и поддръжка са важни за да гарантирате оптималната работа на двигателя си. В Нас Ауто ще откриете всичко, от което автомобила ви се нуждае, за да се радвате на спокойно и безопасно шофиране.

Как да изберете правилния маслен филтър за вашия автомобил

Изборът на правилния маслен филтър за вашия автомобил не е сложен процес, но е важно за да си осигурите добре работещ двигател. На пазара има много марки и модели, така че е важно да вземете няколко основни фактора предвид, когато избирате.

Ето за какво да внимавате при избора на маслен филтър:

  • Прочетете ръководството за потребителя – Производителят винаги предоставя в ръководството на автомобила специфични препоръки за масления филтър, който е съвместим с вашият автомобил.

  • Разгледайте моделите подходящи за вас – Има разлика в използваните материали и в качеството на различните филтри. В Нас Ауто ще намерите само качествени продукти и то на достъпни цени.

  • Проверете във форумите – Консултирайте се с други потребители, които имат същия автомобил като вас. Те ще споделят опит и ще ви помогнат при избора.

  • Консултирайте се със специалист – Най-лесният начин е да отидете при експерт, които не само ще ви насочи към това какво точно да вземете, но може да го поръча вместо вас и да го монтира.

Изборът на правилния филтър е важно за да поддържате чисто масло в двигателя си и да си осигурите спокойствие и безопасност на пътя.