Иконата със светите чудотворни мощи на Никифор Прокажения пристигат във Велико Търново на 16 юни и ще бъдат тържествено изложени в центъра на Катедралния храм „Рождество Богородично“ на старата столица. Мощите са вградени в икона с образа на съвременния светец, чието успение е през 1964 година на 4 януари, когато се чества и неговия празник, съобщават от Великотърновската Света митрополия.

Иконата ще престои целия ден изложена в храма за поклонение от вярващите, а в 18 часа ще бъда отслужен молебен за здраве.

За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага на хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни болести, безплодие, семейни неразбории и множество други тежки заболявания.

Свети Никифор е роден на остров Крит през 1890 година. Разболява се 13- годишен от проказа и 60 години е страдал от тази болест. Целият си живот е прекарал в болница изолиран от света. В Гърция го наричат тайният светец, тъй като неговите духовни подвизи са били известни на малцината, които са го познавали. Неговият живот е бил изцяло посветен на Бога – той е пример за търпение, целомъдрие, молитва, себеотрицание и любов. Тихо е носел своя кръст на мъченик, макар да не е пролял и капка кръв.

В 18:30 часа на същия ден ще бъде представена книгата „Св.Никифор Прокажения Чудотворец“ на монах Симон Светогорец.