Измамни сайтове лъжат клиенти като продават туристически пакети, взимат парите, а след това пътуването не се осъществява. Шест сигнала са подадени от лятото насам в Министерството на туризма и в Комисията за защита на потребителите (КЗП) за сайтове, които предлагат пътувания, но фирмите нямат регистрация за тази дейност.
“Всяка жалба на пострадал от нелегитимен туроператор, който продава продукти в интернет, подаваме към Комисията за защита на потребителите. Когато откриваме белези на престъпление подаваме информацията и към икономическа полиция”, каза за БНР зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.
През лятото измамите бяха с планети пътувания предимно до Гърция, които не са се състояли. В последните месеци има хора, платили по-скъпи пакети за Дубай, Малдиви и Тайланд. Любомир Драганов е платил 2 хил. лв. за пътуване през март 2024 г. до Малдивите. На база на прочетено в група за пътувания в социалните мрежи е разбрал, че е излъган и е подал сигнал в икономическа полиция.
Схемата най-често започва с реклама във Фейсбук на пътуване на изключително ниска цена. Мнимият туроператор иска цялата сума наведнъж, а след плащането комуникацията с фирмата прекъсва. Ако отидете в офиса, който е обявен на сайта, се оказва, че офис няма.