Четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на криптобанката Nexo. Това заяви председателят на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Те са обвинени в ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел да върши съгласувани в страната и в чужбина престъпления – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. Предвидените наказания по тези обвинения са за лишаване от свобода над 3 години.

Групата е започнала дейността си в началото на 2018 година и я е развивала на територията на България, Великобритания, Северна Ирландия, Швейцария и Кайманови острови.

На двама от обвиняемите е наложена мярка "парична гаранция" от по 1 млн. лв. като наблюдаващият прокурор е дал срок от 10 дни гаранцията да бъде внесена. Другите двама обвиняеми се издирват. Няма официални данни те да са напускали страната.

На всички обвиняеми е наложена забрана да напускат страната.

"Има данни, че тези лица разполагат с изключително големи финансови възможности. Имат скъпи имоти в Дубай, Карибските острови, Бахамите и притежават яхти. В един от претърсените домове са намерени и иззети 35 картини на скъпи художници като Салвадор Дали, Пикасо и Матис, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

При акцията вчера са иззети огромен брой магнитни носители на информация, които в момента са обект на оглед. Претърсени са 17 обекта – офиси и жилищни домове.

Разпитани са 20 души. Някои от тях – анонимно. Някои от разпитаните свидетели са изразили опасения за своята сигурност и ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели, посочи още Сарафов.

Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Мухмад Мохамед Махмуд Айеш, сочен от Израелските тайни служби за съпричастен към палестинска терористична групировка, каза Светослав Василев, началник на отдел "Киберпрестъпления" в НСлС.

Има данни и че са нарушени санкции, наложени на компании, базирани в Руската федерация.

Извършените транзакции са за над 94 млрд. долара - от външни адреси към Nexo и от Nexo към външни компании.

Прокуратурата разполага със свидетелски показания, според които представители на криптобанката Nexo са участвали в среща в министерството на финансите с други компании, занимаващи се с криптовалута. Срещата се е провела преди около 6 месеца, обяви говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Целта на срещата е била да се обсъдят евентуални възможности за внедряването на криптовалутата в системата БОРИКА.

По думите на Милева разследването Nexo се сравнява по мащаб като второ по големина след това на КТБ.

"Случаят с Nexo е уникален в световен мащаб. Той онагледява новите видове предизвикателства, пред които е изправена системата на сигурността", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Гешев определи акцията срещу Nexo като пример за добро сътрудничество с европейските и евроалантическите партньори.

По случая се работи от месеци насам от ДАНС, прокуратурата и НСлС. Вероятно ще се наложи използването на експертна помощ.

"Такова деяние, такъв мащаб разследване, не може да се провежда само. Но доверието, което е изградила българската прокуратура е такова, че ние поехме тежката роля да бъдем авангарда срещу тези извършители на подобни дейния. Ясно осъзнаваме срещу какъв голям финансов и интелектуален ресурс сме изправени", посочи директорът на НСлС Борислав Сарафов.

Източник и кадър БНТ