"Оградата" по границата с Турция, всъщност, е одобрена като временно препятстващо съоръжение, направено без документи за строеж и без издадено решение за стореж от страна на МРРБ или Министерство на отбраната. Това заяви в "Денят започва" министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

За подобен тип съоръжения не се изисква разрешение за строеж, не се издава и разрешение за ползване. Това означава, че така наречената ограда е изградена така, че да не подлежи на контрол от страна на нито едно министерство, стана ясно от думите му.

"Има проекти за съоръжението, но те са следени единствено от областните управители, които нямат никакъв административен капацитет за строителство. Нито МРРБ, нито МО не са издали решение за строеж и в един момент обектът е бил буквално прехвърлен на областните управители да се занимават с това съоръжение. Оттук нататък предстои да бъде ясно какво е било заданието, дали е изпълнен добре проектът, защото не е ясно дали е изпълнен. Много пъти съм казвал - каквото си поръчаме, това получаваме. В случая май не сме си поръчали това, а сме си поръчали нещо повече", заяви Шишков.

Той разкритикува бившите управляващи, изградили преградното съоръжение, че не са довършили втория етап от първоначалния замисъл.

"Изграждането на това съоръжение е било неизбежно като необходимост. Въпросът е защо с него не са се занимавали министрите - на вътрешните работи, на отбраната или на регионалното развитие и благоустройството. Ще ви дам пример - с интерконектора, ако се занимаваха областните управители - те много помогнаха, но нямаше да успеят да го въведат в експлоатация. Същото е и с оградата", заяви Шишков.

Той коментира, че не се притеснява от обвинения в безстопанственост.

Според Шишков отговорност трябва да се търси от хората, които са направили така съоръжението, че то да не подлежи на контрол от съответните институции.

Източник и кадър БНТ