Спирането на газа може да удари сериозно редица сектори в страната ни, категорични са експертите. Сектори като машиностроенето, металургията, стъклопроизводството, тъй като там най-вече се използва природен газ. Що се отнася до цената на хляба от Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите все още не смеят да правят разчети. И уточняват, че най-големите заводи за хляб работят само на ток, но според някои производители цената на хляба ще върви нагоре.

Вече 16 години Мирчо Ценков пече хляб в Монтана само на газ. Без синьото гориво обаче няма да може да продължи да работи.„Бизнесът ми спира. Специално при мен няма друга възможност, няма друга пещ”, споделя Мирчо Ценков, хлебопроизводител.

Неизвестните в уравнението все още са много. Затова от Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите не могат да направят разчети дали ще се повиши цената на хляба и с колко.

„Към момента спирането на газа не влияя на цената на хляба. Имаме доставка на газ и то на цените, които са актуални. Ако, разбира се, има увеличение на тези цени - всички останали цени ще се отразят на себестойността на хляба, но няма как да гадаем”, посочи Мариана Кукушева от Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„Цената на хляба и на закуските ще вървят колкото и да не е приятно - нагоре и то драстично нагоре”, категоричен е Мирчо Ценков.

По думите на Кукушева най-големите хлебопроизводители отдавна работят само на ток. Други пък имат възможност и на газ и на електричество. При Мирчо Ценков това на този етап не е възможно. „Обмисляме вариант да минем на ток, но колко бързо може да стане, това е свързано с много работа, много преправяне по пещта”, категоричен е хлебопроизводителят.

Заради завъртането на кранчето на газа се очаква да пострада и земеделското производство.

„Голямата опасност пред сектора е затваряне на двата торови завода, защото без газ няма как да се произвеждат торове. За житните култури този проблем не съществува, защото са наторени. Но за пролетниците, които се прибират есента това ще бъде огромен проблем, тъй като означава тотален срив на добивите и при слънчогледа и при царевицата”, заяви Красимир Кумчев, земеделски производител.

„От сутринта ми звънят земеделски производители, само като чуха, че газа изчезва - 10 % е скочил торът”, твърди Жечо Станков, ГЕРБ.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България предупреждават, че цената на синьото гориво ще се повиши.

„В най-добрия случай - означава много по-високи цени, което е пагубно за химията, металургията, пагубно е за стъклопроизводството и това се вижда от раз. Но това ще се отрази много лошо на най-експортно ориентирания бранш, който дава най-много принос - машиностроенето, защото редица процеси са на газ”, категоричен е Васил Велев от АИКБ.

На газ работят и в тази фабрика за стъкло в Белослав, но са намерили алтернативен вариант.

„Започваме да ползваме това, което ни дава слънцето, с енергия от слънцето да продължим да топим стъкло. Но в много по-малки размери, отколкото, когато използваме природен газ”, посочва Данко Калчев, собственик на фабрика за стъкло.