Националният съвет на Българския лекарски съюз е категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта. На същата позиция са и от пациентската организация "Заедно с теб".

"Хартиената рецепта е емблемата на лекаря. Той осъществя с хартиената рецепта контрола на лечението. Хартиената рецепта я има в цял свят, тя е символ на свободата на лекарската професия. Не сме против електронната рецепта, нека да се въведе където е възможно", коментира в "България сутрин" д-р Генка Пейчева - председател на Районната лекарска колегия в Стара Загора.

Според нея електронната рецепта е улеснение, но все още не е направена така, че да бъде достъпна за всички пациенти. "Ще се случи хаос. 92% от колегите са против въвеждането на електронната рецепта като самостоятелна, а настояват и двете рецепти да останат", каза още д-р Пейчева.
Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките Николай Костов е на мнение, че е-рецептата е голямо улеснение за потребителя.

"Не е необходимо да разнася хартия, само си казва ЕГН-то в аптеката. Няма никакъв проблем. В момента лекарите имат право и техническа възможност, но не предписват нито една електронна рецепта. Това е бойкот на електронните рецепти. Имат софтуера, но очевидно наистина са против", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Системата работи повече от една година, изписани са над 10 млн. рецепти. Има дата на издаване на рецептата, малко вероятно е някой друг да я знае, ако вие не сте му я казали. Истинските аргументи са различни от публичните. Има интереси, които не съвпадат с интересите на Министерството на здравеопазването. Всичко, което се говори, е силно преувеличено и цели да създаде страх. Рецептата винаги може да бъде разпечатана", коментира той.

Не на това мнение е председателят на Пациентската организация "Заедно с теб" Пенка Георгиева. Според нея не е вярно, че ще бъде достъпно лечението на пациентите само по ЕГН.

"От информационна гледна точка не може да бъдат защитени личните данни. Идеята е да има и дата на издаване на рецептата. Когато става въпрос за продължително лечение, още на втория месец пациентът е забравил датата. Отива в аптеката и започва да се суети", даде пример Георгиева.