Десетки украинци, предимно жени и деца, се наредиха на опашка пред Пето РУП в Бургас, където днес представители на Държавната агенция за бежанците приемаха заявления за придобиване на статут и осигуряване на хуманитарна защита. Агенцията е единственият оторизиран орган за издаването на необходимия документ, а нейните представители ще останат и утре в града.

Чакащите украинци попълваха трескаво документи, подпирайки се на перилата, по околните пейки и се питаха какво следва, как ще могат да продължат живота си. Сред хората беше младо момиче, което заедно с част от семейството си, е пристигнало в Бургас от Одеса. „Настанихме се в частна квартира, намерена чрез агенция за недвижими имоти. Не знаем колко време ще останем тук, какъв ще бъде животът ни...Пристигнахме сравнително лесно, трудното беше да намерим къде да живеем. Не знаем и точно как и колко продължава процедурата за придобиване на статут. Разбрахме, че се обработват по 20 заявления на ден, а хора, които дойдоха сега, казаха, че са им дали номер 100“, каза момичето.

Татяна от Киев не успя да сдържи сълзите си, разказвайки за пътя от Украйна към България, за неяснотите около пребиваването си тук, за възможностите за спасението на деца и роднини, останали в района на войната. Тя се е грижила за сираци в приют. Имала връзка с България, защото преди са организирали детски лагери по нашето Черноморие. „Три денонощия пътувахме до границата с Румъния, после спахме на матраци и аз дойдох в Бургас, за да разбера какви са процедурите. Търся възможните начини за пристигането на децата тук, за тяхното настаняване.“, каза жената. Тя постоянно поддържа връзка с останалите в Румъния и в Киев деца и сълзите й капят, четейки съобщенията им. В телефона си пази и снимки от експлозиите, които буквално я карат да се тресе от ужас и болка. „Страшно е! Успях да стигна до Бургас с няколко деца и ни пръснаха – някои в Сарафово, други във Влас, трети – в Бургас.“, каза Татяна, докато попълваше документите.

Същевременно започна оборудването на Морска гара за превръщането й в Кризисен център. Доставени са столове, стилажи, колички за превоз на даренията. Очакванията са той да заработи до края на седмицата, но все още не е ясно нито какво ще е работното време, нито дали ще има постоянен денонощен телефон за информация. Предвижда се там да имат изнесени бюра Регионалното управление по образованието, Агенцията по заетостта, представители на БЧК и други. Не е ясно дали ще има и постоянно присъствие на Агенцията за бежанците, за да бъде бързо обслужен бързо потокът от нуждаещи се хора.