Много тъжна е социологията, която показва колко хора не искат да се ваксинират. Да сме най-невярващите и най-назад в Европа, с малко имунизации, не е никак добре. Ще си платим, за съжаление. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова тв.

"Всичко, което направиш, започва да се променя бавно и мъчително. Няма как да се вземе едно решение и утре всички да се ваксинират. Хората се умориха от говорене по темата. Човек, желаейки да си върне стария живот, не иска да мисли за това нещо. Процесът върви. Има дни с по 10 хиляди имунизации, но има дни с по 2-3 хиляди", каза той.

"Няма да постигнем целта си и да има 70% имунизирани зимата. Държавата е осигурила 4-те най-модерни ваксини. Има едни 20-тина процента между тия, които категорично отказват да се имунизират, има едни 5-10%, които няма да се ваксинират в никакъв случай, но има такива, които могат да се разколебаят", каза той.

"Много хора, които са с една игла, карат заболяването по някакъв начин. Една игла ти дава 40-50% защита. След втората игла трябва 14 дни да се вдигнат антителата.

При нас вълната не е започнала. Това, което виждаме при тези, които минават през нова вълна - 60% са неимунизирани, 20% имат една или две игли, но 90% от починалите са неимунизираните. Президентът на Гърция каза, че следващата вълна ще е тази на неимунизираните. Аз казвам, че ще е и на младите хора.

Виждате, че когато си между първа и втора игла, възможността да се разболееш я има. Ние не сме взели ваксините, за да ги даваме на някой друг. Те са за другите държави. Няма нищо лошо с ваксините, чиито срок изтича, да се прави политика. Следващата стъпка е да дарим ваксини на Португалия, защото има недостиг. В Африка има само 3% ваксинирани", обясни главният държавен здравен инспектор.

Аз вече започвам да разбирам, че убеждаването не е въпрос на знания, факти и цифри. Решението е емоционално и в тази насока трябва да се реализира това.

Няма официално решение или препоръка за трета игла. Трябва да проследим колко е дълга имунизацията след две игли и ако се установи, че имунитетът спада след година-две ще кажем.

"Ако има конкретни причини към работата, добре. Но всички хора, които работиха, работиха много. Не мога да ви опиша в какво състояние са някои хора след година борба, а не му се вижда и краят", завърши той, коментирайки уволнението на проф. Балтов и пенсионирането на проф. Кантарджиев.