Едни от големите световни лидери в ядрената енергетика са заявили интерес за участие в проекта АЕЦ “Белене”, заяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде Агенция "Фокус".

“Забележете, освен с осигуряването и производството на оборудване и с участие с финансирането на проекта, което смятам е изключително сериозна заявка за възможен и реален проект АЕЦ “Белене”, обясни енергийният министър.

“Мисля че имаше доста скептицизъм по отношение дали изобщо ще има интерес към реализацията на този проект и на база на тези подадени заявления, мисля че скептицизмът вече е разсеян”, добави още Петкова.


На 22 май тази година в Официален вестник на Европейския съюз бе публикувана процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“.

В рамките на поканата бе дадена и възможност за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проекта компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала. Крайният срок за подаване на заявленията беше 19 август.

Седем са компаниите, заявили интерес да участват като стратегически инвеститор в проекта – руската държавна корпорация „Росатом“ чрез компанията „Атоменергопром“, Китайската национална ядрена корпорация, Корейската хидро-атомна корпорация, регистрирана в Германия компания Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство, консорциуми „АЕЦ Белене“ и „Атомна електроцентрала Белене 2019“, регистрирана в България компания „ИПК и УП“ ЕООД.

Френската компания „Фраматом“ декларира интерес за участие при структурирането на финансирането на проекта за осигуряване на системите за безопасност, в т.ч. електрически, системи за оборудване и контрол и други. От страна на американската „Дженерал електрик“ се заявява участие при структуриране на финансирането, както и като потенциален проектант и доставчик на различни пакети, включително оборудване за турбинна зала, компресори, трансформатори и други.

В срок от 90 дни работна група с представители от Министерството на енергетиката, „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД и „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД ще изготви кратка листа на фирмите, заявили интерес за участие в проекта АЕЦ „Белене“ като стратегически инвеститори.

Теменужка Петкова коментира, че заявилите желание за участие в проекта за АЕЦ „Белене“ са едни от големите световни лидери в ядрената енергетика. По думите и тяхното участие се състои не само чрез осигуряването и производството на оборудване, но с финансова помощ за проекта. Именно това финансово участие дава сериозна заявка за възможен и реален проект АЕЦ „Белене“. Според Петкова началният скептицизъм по отношение на това дали ще има интерес към реализацията на проекта вече е разсеян, доказателство, за което са подадените 13 заявления.

Заявен е интерес от страна на Република Северна Македония за придобиването на миноритарен дял в проектната компания, както и заявление за изкупуване на електрическа енергия от АЕЦ „Белене“. В момента е в ход съгласувателна процедура във връзка със заявлението.

Български компании като „Атоменергоремонт“ АД и „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД също са проявили интерес. Заявления за изкупуване на енергия са подадени от „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД и от „ЮРопиан тред оф енерджи“ АД, също заявиха интерес да участват в проекта за ядрената централа.

Една година е крайният срок за избор на стратегически инвеститор и реализация на проекта.