Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че трябва да се научим да живеем с вируса, болните да се лекуват и че нови мерки няма да се налагат.

"Рекордни са ни броят на излекуваните, много малко са ни хората в болниците, имаме всичките условия. Щяхме да поболеем населението, ако бяхме продължили с тези мерки", категоричен е той.
Борисов попита риторично на брифинг ще понесе ли народът, ако отново бъдат сложени КПП-та на София, ако се обяви извънредно положение и дали почиващите в Гърция биха се върнали.

"Напротив, считам, че ако сега започнем да затягаме, това ще внесе паника, това ще внесе много по-голям риск за целия ни стопански живот", подчерта той.

На въпрос има ли нова информация около разпространените снимки и запис напоследък, Борисов заяви: "Няма да ме спрат" и допълни, че сега се строят много големи енергийни проекти. Не им остава с какво да се похвалят, какво ще свършат после, попита той.

Бойко Борисов коментира и думите на министър-председателя на Северен Рейн-Вестфалия, който заяви, че румънци и българи са виновни за огнище на Covid-19 в германската провинция.

"Веднага реагирахме и днес бяха поднесени извинения и че не е хубаво да си прехвърляме кой на кого може да е занесъл вирус. Защото, ако не са били тези български сезонни работници, няма да ядат германците вурстчета. В същото време, когато си дойдоха в България, те ни донесоха", каза Борисов.

Здравният министър Кирил Ананиев информира, че клъстерите са основните места, където се е увеличил броят на вирусоносителите. По думите му най-силно това се вижда в Кюстендил.

Причината за възникване на тези клъстери са наши български граждани, които се прибират сега, за да изкарат у нас летния сезон, обясни той. Само от 12-ти юни до днес хората, които са носители на вируса в Кюстендил са 34, а за областта 38, информира министърът. Причината - двама братя, които са се прибрали и са "донесли" вируса.

Той посочи, че МЗ и Щабът са в непрекъснат контакт с РЗИ в региони, в които е най-разпространен коронавирусът. Строго се следят намиращите се под карантина.

Ананиев подчерта, че все пак вариантът с клъстерите е по-добрият, защото по-лесно се овладява заболяването и не се разпространява. Нямаме абсолютно никакви проблеми по отношение на предпазни средства, хигиенни материали, необходимата апаратура, съобщи той.

Министърът ще предложи финансирането на лечебните заведения по настоящия начин да продължи до 30 септември. Причините са, че те не могат да си осигурят необходимите приходи в настоящите условия.

Готови сме да увеличим двойно капацитета на леглата, ако се наложи, но в момента са заети 18% от интензивните болнични легла, уточни Ананиев. За леглата за респираторни заболявания този процент е 36.


Министърът посочи, че летният сезон ще даде възможност на болниците да съхранят капацитет и да се подготвят за евентуална втора вълна на разпространението на болестта.

Броят на болните в момента е 289 на фона на над 3000 вирусоносители, а болестта не се разпространява дифузно, което дава основание постепенно мерките да бъдат разхлабвани.

Ананиев съобщи, че е изпратил писма до болниците, в които е дал указания, че не трябва да се искат PCR тестове на постъпващите в лечебните заведения, освен в случаите, когато има явна симптоматика, но и тогава заплащането на теста е от Здравната каса.