Моето предложение, което сме направили пред министър-председателя Бойко Борисов, е да се направи нов договор или анекс с Македония, в който да се запише, че Илинденско-Преображенското въстание е българско. Това показват документите, самосъзнанието на лидерите на ограназацията. Българската дипломация трябва да се замисли как отстоява своя интерес на Балканите и Европа. Не бих искал всичко, което ни кажат от Брюксел да се приема безрезервно, а поне да извадим документите и да питаме дали ги приемат или тръгваме против историческата истина. Това заяви в Бургас президентът (мандати 2002-2012 г.) Георги Първанов, който е автор на предговора и съавтор на книгата „Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати“.

„Ако не направим нищо, това няма да е честно пред паметта на всички герои, за които се събираме, има заря и патетични речи, споменаваме имената им, а се оказва, че на следващия ден сме забравили за какво са се борили. Няма да е честно и пред нашите деца и внуци, защото не бих искал да им оставим една държава, в която националното е унищожено по наше време.“, добави Първанов.

Той припомни, че между България и Македония има подписан договор, който беше обявен за исторически. „Само, че вместо да докажем, че имаме обща история, започва едно раздалечаване и нова кражба на българската история. Не можем да делим въстанието – на Петрова нива да честваме Преображенкото, а Илинденското – някъде в Македония. Не, благодаря. Не е приемливо. Ако ние се откажем от историята си, какво ни остава?

Своят живот в това опожарено минало са дали не само героите-революционери, но и много други невинни хора. И ние изведнъж да спорим - чии са Гоце Делчев, Даме Груев и други. Това би било отказ от национална идентичност. Не съм против това македонците да градят идентичност, това е въпрос на тяхно самоопределение, но няма да се съглася някой да ни отнема история, защото знам какви са документите. Ние трябва да се преборим и с Турция, и с Македония.“, каза Георги Първанов.

Той посочи, че е за добросъседски отношения, но при ясна, принципна основа.

Първанов отбеляза, че това въстание е тясно свързано с миналото на тракийския край. „Аз съм имал честта в продължение на години да бъда на Петрова нива и съм посетил голяма част от събитията от богатия исторически календар на тракийци. Знам какво е това в нашата историческа памет Хората, които сме били в държавното управление, сме длъжници на тракийците, дали живота си за свободата и обединението на българската нация.

Как стана така, че една идея е била национален идеал – обединето на македонци и тракийци с освободената част на България, а днес в българското общество и политика не се отваря дума за това? Друг е въпросът че сега идеал няма“, заяви Първанов.

Той каза, че като президент е поставял въпроса за обезщетяването на наследниците на тракйските бежатнци при всяка своя среща с турските лидери. „Защото знам, че това е кауза. Увви, дойде време, то съвпада с първото правителство на г-н Борисов, когато темата отпадна от дневния ред на българската политика, не само при управляващите, но и опозицията не надига глас по тази тема.“, каза Георги Първанов.

Той призова евродепутатите от всички политически сили да си изработят програма на националния интерес, по който няма да спорят и според която Турция да преговаря за членство в ЕС, като едно от условията да бъде да приеме позиция, която е доказуема от материалите на историческото ни минало.