Народният представител от Реформаторския блок Костадин Марков застава зад идеята на младежкото СДС студентите в задочна форма на обучение също да имат право на студентски кредит. По статистически данни едва 26% от населението между 30 и 34-годишна възраст в България има висше образование. Делът на завършилите висшисти е нисък, а икономиката има все по-голяма нужда от квалифицирани кадри. В същото време сред заложените цели в Стратегията за развитие на висшето образование в периода 2014-2020г. е подобряването на достъпа и увеличаване на дела на завършилите. Една от задачите за изпълнение на тази цел на Министерството на образованието и науката е усъвършенстване на системата за предоставяне на стипендии. Като друга задача е заложено усъвършенстването на модела за кредитиране на студенти и докторанти. В момента право да кандидатстват за кредит, гарантиран от държавата, имат само тези студентите и докторанти, които са записани в редовна форма на обучение.

„Важно е да знаем докъде са стигнали промените в Закона. Затова чрез председателя на Народното събрание отправих въпрос до министъра на образованието и науката. В него питам - предвидени ли са от МОН предложения за промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти, в които да бъде заложена и възможността за кандидатстване на тези, записани в различна форма на обучение от редовната? Според мен и МСДС, това е повече от необходимо”, обяснява Костадин Марков.

Той изразява надежда, че когато промените бъдат предложени, ще бъдат подкрепени единодушно от народните представители, защото това е начин да се намали недостигът на квалифицирани кадри.