Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там.

Обемът на извадката е 1686 души - приблизително 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024 г. Проучването е направено чрез лични интервюта и онлайн разпространена анкетна форма.

От предложените от Община Бургас 5 възможни терена за изграждане на такова съоръжение, най-голямо одобрение от 31.5 % събира Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“.

С 22.7 % е Локация 3: между ул. „Цар Калоян“ и ул. „Ивайло“, ул. „Кл. Охридски“ и ул. „Цариградска“.

20.5 % събира Локация 2: „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“.

С 13.5 % е Локация 5: между ул. „Цар Самуил“, ул. „Македония“, ул. „Цар Калоян“ и ул. „Дебелт“.

11.8 % от гласувалите са предпочели Локация 4: между бул. „Мария Луиза“ и ул. „Дебелт“, ул. „Цар Самуил“ и ул. „Пробуда“.

Срещу Локация 4 в Община Бургас вече е входирана подписка от жители на „Възраждане“, в която те изразяват категорично несъгласие за изграждането на многоетажен паркинг там.

Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили. Въпреки това проблемът с паркирането в най-силно урбанизираните територии на града продължава да се задълбочава. Много голямо е натоварването в кв. „Възраждане“.

Община Бургас отново предлага на вниманието на жителите на „Възраждане“ свои идеи, които стъпват върху проучване на всички възможни свободни терени. Но без подкрепа от гражданите, те не биха могли да се реализират. Община Бургас вече е предлагала изграждане на етажни паркинги в квартала, но идеята срещна съпротива от живеещите в близост до избраните места.

Ето и още някои от резултатите в анкетата:

* 48.9 % от участвалите в анкетата посочват, че семейството им използва 1 автомобил. 42.6 % декларират 2 автомобила. 8.5 % са тези с три автомобила.

* 1497 души, или 88.8 % от участвалите в анкетата заявяват, че имат ежедневни проблеми с търсенето на място за паркиране в квартала.

* 1612 души, или 95.6 % от участвалите в анкетата одобряват изграждането на етажни паркинги във „Възраждане“.

* Най-много от гласувалите в анкетата са на възраст 21 – 40 години - 48.2 %.

44.8 % от гласувалите са на възраст 41 – 65 години.

Младите шофьори до 20 години са около 4 %.

Резултатите от проведената анкета дават основание на Община Бургас да стартира процедури по промяна на ПУП за събралите най-много обществена подкрепа терени за изграждане на етажни паркинги. В случай, че не постъпят възражения в установения от закона срок, ще се пристъпи към проектиране и изграждане, съобщиха от администрацията.