Няма да има забавяне с разпределянето на бюлетините преди вота 2 в 1 в неделя. Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че този процес е започнал по-рано от обикновено, затова се очаква да няма пречки в деня на изборите.


"263 сигнала са постъпили до момента в МВР. Те са както за евентуални престъпления за купен вот, така и за изборни нарушения. Чух за информация за наличието на рискови избирателни секции. От МВР сме предприели необходимите действия, и сме определили отделни места, на които ще има засилено присъствие, с цел да не допуснем "гласуването под строй", коментира още Стоянов.

На този фон в Монтанско днес се проведе специализирана акция срещу нарушаване на изборните права на гражданите. В помощ на действията на полицията от Института за развитие на публичната среда излязоха с изследване, което показва рисковите секции. В тях се наблюдават сериозни отклонения от общите резултати в съответните населени места.

Броят им е 827. На парламентарните избори през 2021 г в тях са подадени над 186 000 гласа. През 2023 г. гласувалите в рисковите секции са близо 144 000. Избирателната тежест на тези гласове е от 5 до 10%, но това не означава, че се отчита купен и контролиран вот.

Най-много са рисковите секции в Хасково - 81, Шумен - 64 и Бургас – 60.

По-рано служебният премиер Димитър Главчев също увери, че подготовката за изборите 2 в 1 на 9 юни върви по план. Той призова избирателите да гласуват активно в неделя, за да има редовно правителство.