Симулацията на преброяване на бюлетините в условията на видеонаблюдение, извършена от Централната избирателна комисия и обществения съвет към комисията, сочи, че ако Секционните избирателни комисии спазят дадените методически указания за преброяването, то процесът няма да се удължи много във времето.

Председателят на обществения съвет Цветелина Пенева коментира, че не е необходимо всяка бюлетина да се показва пред устройството за излъчване и заснемане.

В рамките на днешната симулация в условията на видеоизлъчване и заснемане са проигравани различни варианти на броене на хартиените и на машинните бюлетини. Но не заснемането трябва да е определящо, каза Цветелина Пенева:


"Разиграхме различни начини на показване пред камерата и се убедихме всички, че не това е начинът, по който трябва да се отчитат резултатите. Камерата трябва да показва масата в цялост и дейността на всички членове на СИК, да се чува за кого е даден съответния глас, но не трябва да се разчита да се показва пред това устройство всяка бюлетина, така че да се направи един вид паралелно преброяване - не това е смисълът на закона и на методическите указания".

На въпрос дали няма да е грешка, ако всяка бюлетина не се слага така пред камерата, че тя да се разчете, Цветелина Пенева отговори: "Разбира се, че няма да е грешка. Важно е да се спазват методическите указания и членовете на СИК да броят резултатите. Именно това ще наблюдаваме ние след края на изборния ден, ако си включим интернет и си намерим съответната секция, която ни интересува как работи".

Пенева се надява, че в оставащите 2 седмици до 2 април секционните комисии ще бъдат обучени правилно:


"Ако се спазват методическите указания, мисля, че няма да се проточат кой знае колко във времето. Ще бъде комуникиран и с обучителни клипчета и съответно в РИК ще се проведат обучения, така че да има стегната работа и да не се случват нежелани неща със забавяне на резултатите.