Регистрираните по света заразявания с COVID-19 вече са повече от 239 милиона, а смъртните случаи надхвърлят 4,8 милиона, показват данни на Световната здравна организация (СЗО), обобщени от БТА.

В глобален план броят на заразяванията и смъртните случаи от COVID-19 на седмична база продължава да намалява. Най-голям спад на нивото на заразяванията за последната седмица е отчетен в африканския регион (32 процента), следван от западно тихоокеанския регион (26 процента). Освен в европейския регион, където е регистрирано увеличение от 7 процента, във всички други региони е отчетено намаляване на заразяванията.

Най-голям спад на броя на смъртните случаи е регистриран в западно тихоокеанския и африканския регион - по 34 процента. Освен в европейския регион, където е отчетено увеличение от 11 процента, във всички други региони е регистрирано понижение на нивото на смъртните случаи.

Досега по света са поставени над 6,4 милиарда ваксинни дози срещу COVID-19. СЗО препоръча поставянето на подсилваща доза за хора с отслабен имунитет. Същевременно организацията продължава да препоръчва мораториум върху поставянето на подсилващи дози на цялото население до края на годината, за да има достатъчно дози, които да могат да бъдат дадени на страни, където нивата на ваксинация остават все още твърде ниски.

Европейската комисия изрази готовност да сключи договор за съвместна доставка за Европейския съюз на количества от лекарство срещу COVID-19, което се приема на капсули, произвеждано от фармацевтичната компания "Мерк". Очаква се то да бъде одобрено скоро, като по този начин ще стане първото общодостъпно хапче срещу COVID-19. До края на годината е възможно одобрение да получи и хапче, разработвано от "Пфайзер".

ФРАНЦИЯ

Френското правителство каза, че ще поиска от парламента удължаване на въведеното заради пандемията извънредното положение до 31 юли догодина. Удължаването на извънредното положение ще означава, че правителството ще запази правомощията си да продължава или възобновява ограничителни мерки като използването на здравен пропуск за достъп до места като ресторанти, барове и кина. Извънредното положение и изискването за здравен пропуск изтичат на 15 ноември.

ФИНЛАНДИЯ

Финландия ще спре да използва ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" през ноември, когато изтича срокът на годност на последните дози, с които разполага, и няма да купува повече дози от този препарат. В страната сега ваксината на "АстраЗенека" се поставя само на хора над 65-годишна възраст, тъй като бе установено, че при по-младите възрастови групи препаратът дава странични ефекти, включително образуване на тромби. Още в края на октомври на финландците над 65 години ще бъде предлагана ваксината на "Янсен". Хора под тази възраст също ще могат да се ваксинират с този препарат, ако по медицински причини не трябва да си поставят ваксините на компаниите "Пфайзер" и "Модерна", които са на основата на информационна РНК.

ИТАЛИЯ

Италия постигна целта си напълно да ваксинира 80 процента от населението на възраст над 12 години срещу COVID-19, а сега от екипа на специалния комисар за справяне с коронавируса искат достигане на още по-високи равнища на ваксинационно покритие.

Хиляди хора протестираха в Рим срещу въвеждането на задължителен здравен пропуск за всички работещи в Италия, а при протестните действия се стигна до размирици.

Здравният пропуск за COVID-19 става задължителен от днес. Мярката притеснява някои политици, профсъюзи и бизнеси, които се опасяват, че тя ще доведе по-скоро до недостиг на персонал и прекъсване на производството, отколкото до засилване на ваксинацията и изход от кризата.

Данни на службата на комисаря за COVID-19 показаха, че решението за въвеждане на задължителен здравен пропуск не води до увеличаване на ваксинацията, каквато беше надеждата на правителството, когато разпореди миналия месец, че от 15 октомври всеки работник, който не представи подобен документ, ще бъде временно освободен от работа, без да получава заплащане.

ГЕРМАНИЯ

Хората в Германия вече ще трябва да заплащат сами бързите тестове за COVID-19, с изключение на тези, които не могат да бъдат ваксинирани, включително децата под 12 години. Новите правила обаче предвиждат преходен период за някои категории лица. Например децата на възраст между 12 и 17 години и бременните жени все още ще могат да се тестват безплатно поне веднъж седмично до 31 декември. Хора, нуждаещи се от изследване за приключване на карантина заради заразяване с COVID-19, също ще продължат да не плащат за теста.

НИДЕРЛАНДИЯ

Правителството на Нидерландия е обезпокоено, че може би се задава нова вълна от заразявания с COVID-19 след увеличение на случаите напоследък. В страната са ваксинирани около 68 процента от 17-милионното население.

БЕЛГИЯ

Според белгийски медии предлагането на фалшиви сертификати за COVID-19 в страната се увеличава, а цената на подправен документ е от 200 до 400 евро. Измамниците търсят клиенти онлайн, най-често в социалните мрежи.
Показването на сертификат, удостоверяващ ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, става задължително в Брюксел при посещение на ресторанти, барове, кафенета, спортни зали, кина, театри и изложби.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Според парламентарен доклад британското правителство прекалено се е забавило с въвеждането на локдаун в началото на пандемията и така е бил пропуснат шанс за ограничаване на COVID-19, а това е довело до смъртта на хиляди хора, която е можело да бъде предотвратена. По думите на депутати целта на доклада е била да се определи защо Великобритания се е справила "Значително по-зле" от други държави в началото на пандемията. Страната е на осмо място в света по брой жертви на вируса с над 138 000 смъртни случая.

ЛАТВИЯ

Латвия въведе тримесечно извънредно положение поради нарастване на броя на случаите на COVID-19, които достигнаха рекордни равнища. С въвеждането на новите правила носенето на маски става задължително на всички закрити обществени места. Неваксинираните няма да се допускат, включително в супермаркетите. Всички работещи в публичния сектор ще трябва да се ваксинират до 15 ноември. Властите призовават всички латвийци да работят дистанционно, ако това е възможно.

ШВЕЙЦАРИЯ

Бързите тестове в Швейцария вече ще трябва да се заплащат. Тестовете ще останат безплатни за хората под 16 години, за ваксинираните само с първа доза, за хората със съмнения за заразяване с коронавирус и за лицата, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини. Програмите за редовно тестване в училищата и на работното място също остават безплатни.
Тъй като само около 60 процента от хората в Швейцария са напълно ваксинирани, правителството започна нова имунизационна кампания, включваща обособяването на още 50 мобилни ваксинационни пункта в цялата страна, които предлагат възможност за имунизация без предварително записване.

САЩ

Съединените щати ще отворят следващия месец сухопътните си граници с Канада и Мексико за напълно ваксинираните пътници. Още от ранните дни на пандемията преминаването на автомобили, влакове и фериботи през границите на САЩ с Канада и Мексико бе ограничено само до съществени пътувания. Съгласно обявените нови правила напълно ваксинираните чуждестранни граждани ще могат от началото на следващия месец да влизат на територията на САЩ, независимо каква е причината за посещението.

Губернаторът на Тексас Грег Абът забрани на предприятията и организациите в щата да изискват удостоверение за ваксинация срещу COVID-19. Указът на републиканския губернатор се разпростира и върху частните предприятия. Решението му го води към конфронтация с президента Джо Байдън, който по-рано призова работодателите в САЩ да изискват от служителите си да се ваксинират.

СИНГАПУР

Сингапур забрани на неваксинираните да посещават кафенета, молове и увеселителни паркове. По нареждане на правителството право да посещават кафенета, молове, туристически обекти, увеселителни паркове и други имат само напълно ваксинираните. Освен това неваксинираните ще могат да купуват само храна за вкъщи. Досега им се позволяваше да посещават разположени на открито зони за хранене. Остават в сила и други ограничения, въведени по-рано. Без ваксинация или отрицателен ПСР тест е забранено посещението на спортни зали, фитнес салони, концерти, изложби и кина.

ТАЙЛАНД

От 1 ноември Тайланд ще започне постепенно да отваря границите си за ваксинирани чуждестранни посетители. По този начин страната се опитва да спаси тежко пострадалата си от пандемията туристическа индустрия. Първоначално Тайланд ще допуска туристи от 10 държави, смятани за "Нискорискови", като САЩ, Китай, Великобритания, Германия и Сингапур. През следващите месеци списъкът на държавите може да се бъде допълван.

АВСТРАЛИЯ

Австралийската Северна територия въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 за представителите на десетки професии. Мярката ще засегне касиерите в магазини, фризьорите и рецепционистите.
В Сидни кафенетата, фитнесите и ресторантите отново отвориха врати за напълно ваксинирани клиенти, след близо четири месеца локдаун.

НОВА ЗЕЛАНДИЯ

Нова Зеландия обяви, че ще изисква учителите и работещите в здравния сектор да бъдат напълно ваксинирани срещу COVID-19. Работещите в здравеопазването, както и тези, които помагат на хора с увреждания, ще трябва да бъдат напълно ваксинирани до 1 декември, а за училищния и предучилищния персонал срокът е 1 януари.

Властите удължиха с една седмица действието на ограниченията в Окланд, където бяха наложени карантинни мерки в опит да се унищожи огнище на варианта Делта.

ЕГИПЕТ

Учебната година в Египет започна присъствено при строги противоепидемични мерки. Учениците трябва да носят маска и да спазват дистанция, училищата са оборудвани с устройства за измерване на температурата и за дезинфекция. Повечето преподаватели и административни служители са ваксинирани, след като ваксинацията срещу COVID-19 стана задължителна за всички над 18-годишна възраст в образователната система.